Три найкорисніших каші, які повинні бути у вашому раціоні(фото)
Хто стежить за своїм харчуванням, той завжди цікавиться, яка каша є найкориснішою.
Деякі крупи є неймовірно багатими на корисні властивості і тому їх просто необхідно ввести до свого раціону, пише bbc.
Нутриціолог Керрі Торренс називає три каші, які потрібно їсти якнайчастіше.
Гречка
Це безсумнівно найкорисніша каша для людини. Вона є лідером за вмістом антиоксидантів серед круп. Гречка не містить глютену, який є сильним алергеном. У ній багато клітковини, складних вуглеводів і вітамінів. Фолієва і пантотенова кислота в складі крупи корисні для профілактики серцевих захворювань.
Серед харчових продуктів це один з рекордсменів за вмістом D-хіроінозитолу - речовини, яка нормалізує рівень інсуліну в крові. Тому гречка вкрай корисна для діабетиків, каже Керрі Торренс. Цей антиоксидант корисний для нормальної роботи яєчників і балансу жіночих статевих гормонів. Гречка, можливо, найкорисніша каша для жінок.
А найкориснішою лікарі вважають зелену гречку. У ній зберігається максимум поживних речовин. Хоча звичніша нам обсмажена гречка теж багата на вітаміни.
Вівсянка
Лікар Євген Комаровський підкреслює, що корисною є тільки вівсянка довгого приготування. А ось швидкорозчинна вівсяна каша - це навпаки одна з найшкідливіших круп в принципі.
У вівсянці є велика кількість вітамінів і мікроелементів, клітковини, заліза і антиоксидантів. Ця крупа відрізняється низьким глікемічним індексом, тому корисна для крові і фігури.
Бета-глюкан у складі вівса нормалізує рівень холестерину в крові і знижує ризик розвитку хвороб серця. Він сприяє зростанню числа корисних бактерій у шлунку, діючи як паливо для мікробів, і дає відчуття довгого насичення. Вівсянка - одна з найкорисніших каш для кишечника.
Найкорисніша каша вранці - саме вівсянка. Ця каша допомагає швидше "запустити" травний процес, покращує здоров'я печінки і забезпечує стабільну роботу щитовидної залози.
Перловка
Перлова крупа, як і вівсянка, багата бета-глюканом, який корисний для метаболізму і забезпечує насичення їжею. У перловці міститься багато вітамінів B і K, необхідних для нормальної роботи серцево-судинної системи. Ця каша найкорисніша для серця. Часте її вживання значно знизить ризик появи тромбів і утворення бляшок.
Ще одна причина, чим корисна перлова крупа, це багатий харчовими волокнами склад. Перловка довго перетравлюється і добре насичує, при цьому не підвищуючи рівень цукру в крові.
Також корисними вважаються кукурудзяна, лляна крупи, пшоно, бурий рис.
Джерело: gazeta.ua