На Одещині порівняно з усією країною швидше зростають ціни на продукти: що дорожчає найбільше

На Одещині порівняно з усією країною швидше зростають ціни на продукти: що дорожчає найбільше

Продукти харчування та безалкогольні напої у жовтні по Одеській області у порівнянні з попереднім місяцем зросли на 5%, у той час як взагалі по Україні підвищення склало 3,2%. Про це у щомісячному звіті повідомляє Головне управління статистики в Одеській області, передає видання «Південь сьогодні».

Так, значно (на 24,3%) підвищились ціни на овочі. Зокрема картопля подорожчала на 44,3%, помідори – на 32,9%, баклажани – на 28,0%, морква – на 26,6%, солодкий перець – на 16,7%, огірки – на 15,3%, буряк – на 13,9%, капуста білокачанна – на 12,4%, кабачки – на 12,2%. Проте у звіті зазначається, що подешевшали консервовані овочі. Щоправда, лише на 1%.

Молоко, сир та яйця підвищились в ціні на 6,3%. З них найсуттєвіше (на 24,1%) подорожчали яйця.

Ціни на олію та жири також, зросли на 6,3%. Вершкове масло здорожчало на 11%, сало – на 7,9%.

Фрукти подорожчали на 4,4%, з них найбільше – кісточкові (на 24%), виноград (на 12,1%) та апельсини (на 11,2%). Разом з тим, знизились ціни на ківі на 14,7%.

Риба та продукти з риби зросли в ціні на 3,9%. Так підвищення цін на філе мороженої риби склало 8,9%, на морожену рибу – 5,3%, живу, охолоджену рибу – 5,2%.

Приріст цін на м’ясо та м’ясопродукти становив 1,9%. Найбільше подорожчали натуральні напівфабрикати з яловичини – на 6,5%, варені ковбаси першого ґатунку – на 4,9%, яловичина – на 4%, птиця та куряче філе – на 3,6%. Водночас, варені ковбаси вищого ґатунку подешевшали на 0,4%, свинячі субпродукти – на 0,1%.

Також, відбулись зміни у сторону збільшення цін на хліб і хлібопродукти на 1,4%. Зокрема, багет подорожчав на 5,5%, ячні крупи та макаронні вироби із м’яких сортів пшениці – на 4,8%, вареники – на 3,8%, житній, житньо-пшеничний хліб – на 3,4%. Разом з тим, подешевшали пельмені, здобне печиво та пшоно  на 1,6%, 0,4% та 0,3% відповідно.

Ціни на солодощі у порівнянні з попереднім періодом залишилися незмінними. Але зефір та карамель додали у ціні 2,7% та 2,5% відповідно. Однак цукор подешевшав на 4,3%.

Серед інших продуктів харчування, ціни на які зросли на 2,6%, подорожчали майонез (на 3,9%), спеції (на 3,7%) та сіль (на 3,5%). Разом з тим, подешевшали часник (на 2,2%) та томатний кетчуп (на 0,1%).

Підготувала Діана ГЕРГІНОВА

Джерело: «Південь сьогодні».



Загрузка...