Для суші, плову чи паельї: як правильно підбирати сорти рису до страв
Рис - універсальний інгредієнт, який використовується в багатьох кухнях світу для приготування різних страв: суші, плов, ризото, молочні каші, паелья, пудинги та навіть десерти.
Від правильного вибору виду рису залежить смак і консистенція страви.
Фудблогерка Ольга Рябенко, яка є суперфіналісткою Мастер Шеф, розповіла про найпопулярніші та найцікавіші види рису.
Арборіо (можна замінити видом Карнаролі) - італійський рис з горіховим присмаком.
Має крупне зерно округлої форми, з високим вмістом крохмалю, завдяки чому страви мають ніжну консистенцію.
Не розварюється і залишається щільним навіть після довгої термічної обробки.
Страви: ризото, пудинги, молочні каші, аранчіні.
Чорний нешліфований. Продовгуваті зерна в темній оболонці.
Цей рис вважається лідером по вмісту корисних властивостей.
Страви: салати, фаршировані овочі, гарнір.
Басматі (можна замінити видом Жасмин) - індійський рис.
Тонкі довгі зерна з низьким вмістом крохмалю, добре вбирає аромати спецій та соусів.
Не склеюється і не розварюється.
Страви: плов, каррі, розсипчастий гарнір.
Камоліно (можна замінити рисом для суші) - єгипетський рис.
Має округлу форму зерна, з високим вмістом крохмалю та клітковини.
Зерна мають кремовий колір і дуже швидко варяться.
Страви: начинка для пирогів, долма, голубці, паелья, пудинги, молочні каші, суші.
Бомба (можна замінити видом Камоліно) - іспанський рис.
Має кругле зерно, але після приготування залишається розсипчастим, не клейким.
Здатен ввібрати бульйон, в якому готується в 3 рази більше свого обʼєму, а також велику кількість аромату.
Страви: паелья.