Кошерні, халяльні, веганські та, сподіваємося, без консервованих сосисок: для українських військових розробляють нові сухпайки
Нові типи індивідуальних раціонів харчування, званих у народі сухпайками, розробляють для Збройних сил з ініціативи Міністерства оборони України.
Як повідомили у військовому відомстві, вони враховуватимуть релігійні, медичні та етичні потреби військовослужбовців.
Нові раціони стануть доступними для військовослужбовців із грудня 2024 року, коли завершиться процес розроблення та затвердження асортименту, зазначили у пресслужбі міністерства.
Державний оператор тилу спільно з Міноборони провів консультації з представниками Православної церкви України, Української греко-католицької церкви, ісламських та іудейських громад, зоозахисних організацій «Кожна Тварина» та UAnimals, а також компаніями, що виробляють пайки.
«Наша мета — забезпечити всі потреби наших військовослужбовців, враховуючи їхні переконання, здоров'я та етичні принципи. Ми прагнемо створити умови, в яких кожен захисник України почуватиметься комфортно та впевнено. Знаємо, що багато наших військових дотримуються різних релігійних традицій або мають особливі дієтичні потреби, тому ми активно співпрацюємо з релігійними громадами та експертами в галузі харчування. Ми також розуміємо важливість етичного вибору, тому рослинні сухпайки стануть важливою частиною нашої нової стратегії. Це не тільки питання харчування, а й поваги до переконань кожного бійця», — наголосив заступник міністра оборони України Дмитро Клименков.
«Як частина євроатлантичної сім'ї ми маємо переймати інклюзивну культуру та прагнути до максимально повного забезпечення потреб військових. Ідея урізноманітнення меню виникла, зокрема, й тому, що ми наближаємося до європейських стандартів, де людина, яка має потреби, відмінні від спільноти, не ігнорується, а отримує необхідне. Ми маємо наближатися до ЄС і НАТО не тільки стандартами, а й у питанні поваги до вибору людини, до її вподобань. Інклюзивне харчування — це не тільки про зміну сухпайків, це про зміну світогляду і нашу синхронізацію з євроатлантичним вектором», — зазначила Галина Літош, директорка з управління портфелем проєктів ДОТ.
Наразі Збройні сили мають два види індивідуальних раціонів харчування — старий (норма №10 — «повсякденний набір сухих продуктів» зразка 2002 року) та новий, вдосконалений і збалансований (норма №15 — «добовий польовий набір продуктів» зразка 2018 року).
Норма №10 — бідний асортимент страв, який складається переважно з м'ясних і м'ясорослинних консервів у жерстяних банках. Військові кажуть, що в їжу їх можна вживати хіба що від великого голоду, а «рисову кашу з м'ясом» не кожен голодний здатен з'їсти («На смак як пластмаса»).
Норма №15 — уже цілком гідний пайок, на хорошому світовому рівні. Серед страв — борщ або гороховий суп із м'ясом, каші або овочі з м'ясом. Існує у двох варіантах: звичайний — з калорійністю щонайменше 3500 ккал і посилений — 4100 ккал. При цьому безполуменевим нагрівачем для кожного прийому їжі комплектується тільки посилений варіант. У нормі №10 нагрівача немає.
На відміну від індивідуального раціону харчування іноземних армій, включно з російською, українські сухі пайки складаються здебільшого з основних страв, у них мало напоїв (тільки чай і кава), десертів (тільки мед), немає енергетичних батончиків, сухих горіхово-фруктових сумішей тощо.
Одна з найскладніших і найякісніших систем сухпайків — у збройних силах США. Їх чотири типи: Meal, Ready-to-Eat (MRE, звичайний, 24 варіанти меню, включно з халяльним, кошерним та веганським), First Strike Ration (FSR, для солдатів, які виконують завдання у відриві від підрозділу, в умовах, які зумовлюють підвищене фізичне навантаження та інтенсивне переміщення), Long Range Patrol (LRP, для харчування військовослужбовців, які діють у відриві від основних сил при проведенні довготривалих операцій з інтенсивним пересуванням, здебільшого це сили спеціальних операцій і морська піхота, основна страва в сушеному вигляді), Meal Cold Weather (MCW, для військовослужбовців, які діють в умовах зі зниженою температурою, у відриві від основних сил під час проведення тривалих операцій з інтенсивним пересуванням, основна страва раціону перебуває в замороженому вигляді).
Не менше різновидів у британців, щоправда, в українських захисників, знайомих із сухпайками його величності, вони викликають змішані почуття:
«Вони, звісно, дуже багаті на всілякі солодощі, суміші горіхів і фруктів, є різні напої, навіть енергетичні (солдати обожнюють енергетики, це прямо бич у Збройних силах, — Ред.), але основні страви часто бувають надмірно гострими. І в усіх варіантах є квасоля. Тиждень поживеш на таких пайках — зненавидиш боби страшною ненавистю. Канадські інструктори навіть жартували над нами, коли хотіли розлютити: «Гей, хлопці, бачу ви скучили за британською жрачкою! Вперед, на вас чекає чудова квасоля короля Чарльза!»
І люди, дійсно, злилися», — розповідає мобілізований співробітник «Думської», який пройшов підготовку у Великій Британії.
За його словами, найгірший пайок, який може отримати український солдат або матрос — це «Паляниця», зроблена англійцями спеціально для Збройних сил.
«Ми дуже вдячні союзникам, але цей набір просто демотивує, — продовжує наш колега. — Там немає майже нічого, придатного для їжі. Найжахливіше — це консервовані сосиски в банках. На смак вони як картон. Скрізь, де роздавали «Паляницю», я бачив купи викинутих банок із цими виробами, які навіть не намагалися відкрити. Гірше, напевно, тільки українські фірмові галети «Стрілецькі», зі смаком сечі, вибачте».