Варення зі слив по-азербайджанськи: 2 рецепти східної господині
Овочі, фрукти і ягоди найсмачніше їсти в сезон їх дозрівання. Зараз в Україні на повну йде сезон сливи, а тому треба користуватися моментом - їсти її і закатувати варення зі слив.
Варення зі слив по-азербайджанськи
Це варення зі слив без кісточок має дуже незвичайний і пряний аромат. Воно відмінно себе покаже у випічці і до млинців, здивувавши тих, хто буде його куштувати. Для приготування потрібні:
- слива - 1 кг;
- цукор - 500 г;
- вода - 1 склянка;
- мелений коріандр - дрібка;
- мелений кардамон - дрібка;
- мелена гвоздика - щіпка.
Помийте сливи, видаліть кісточки та наріжте їх на половинки. У глибокій каструлі змішайте фрукти з рештою інгредієнтів. Готуйте на середньому вогні, помішуючи, доки варення не почне закипати. Після цього потрібно зменшити вогонь і варити ще близько 30-40 хвилин до загустіння. Готове варення перелийте в стерилізовані банки і закатайте їх кришками.
Варення зі слив по-східному
Незважаючи на свою назву, це досить-таки просте варення зі слив. Особливість йому надає лимон і ваніль. Для приготування знадобляться:
- сливи - 1 кг;
- цукор - 500 г;
- ванільний цукор - 1 пакетик;
- лимон - 1 шт. (сік і цедра).
Першим кроком помийте й обсушіть сливи, потім видаліть кісточки. Покладіть у каструлю всі інгредієнти і тушкуйте на середньому вогні. Не забувайте помішувати, щоб воно не налипало на дно і стінки посуду.
Доведіть варення до кипіння, зменшіть вогонь і залиште ще на 30-40 хвилин до загусання. Після цього зніміть з вогню, а коли охолоне - перекладіть у стерилізовані банки, закрийте кришками і зберігайте в прохолодному місці.