Що приготувати з булгура: п'ять найсмачніших страв для робочого тижня(фото)
Традиційна страва з булгура — табуле. Це холодна варена крупа з зеленню і свіжими овочами, заправлена лимонним соком і оливковою олією.
Але з булгуром готують безліч страв, які вам точно сподобаються.
Gazeta.ua ділиться п'ятьма рецептами з цією популярною крупою.
Булгур з овочами
Інгредієнти
1 склянка булгура
2 середні моркви
2 цибулини
150 г спаржі
100 г болгарського перцю
3 зубчики часнику
чорний мелений перець, сіль – за смаком
олія
Як приготувати
Цибулю нарізати великими кубиками, відправити в розігріту сковорідку і обсмажити до золотистого кольору.
Морква нарізати великою соломкою і додати в сковорідку.
Додати болгарський перець і спаржу – протушкувати. Додати сирий булгур у сковорідку з овочами.
Посолити і поперчити, добре перемішати і обсмажити 5 хвилин.
Пересипати все в казанок або мультиварку, додати 2 ск. води (можна залишити і в сковорідці, якщо глибока)
Готувати під кришкою до готовності.
Булгур з курячими гомілками в духовці
Інгредієнти
1 склянка булгура
6 шт курячих гомілок
40 г цибулі
120 г моркви
2 зуб часнику
100 г сметани 15%
соняшникова олія
сіль, приправи для курки за смаком
Як приготувати
До курки додати 70 г. сметани, сіль і спеції, залишити на 15-30 хвилин.
Цибулю нарізати дрібно, моркву натерти, обсмажити на олії.
Булгур промити. У форму для запікання викласти моркву з цибулею, булгур, додати спеції, викласти курку.
Залити водою (води удвічі більше, ніж булгура). Зверху викласти сметану з маринаду, закрити фольгою і відправити на 40 хвилин в духовку на 180 градусів.
Потім змастити сметаною (30 г.) і запікати до готовності.
Різото з булгура з креветками
Інгредієнти
1 склянка булгура
10 креветок
100 г консервованої кукурудзи
1 цибулина
1 зубчик часник
1 склянка молока
1,5 склянки води
куркума, сіль – за смаком
Як приготувати
У сотейнику з краплею олії злегка обсмажити нарізані цибулю і часник. Додати кукурудзу, булгур, молоко, воду і спеції. Тушкувати близько 20 хвилин до готовності.
Обсмажити креветки на сильному вогні до готовності.
Подавати булгур з креветками, присипавши свіжою зеленню.
Ліниві голубці з булгуром
Інгредієнти
100 г булгура
600 г свинячого фаршу
1 яйце
Сіль, перець за смаком
200 г капусти
Борошно - для панірування
Олія - для смаження
1 велика морква
1 цибулина
3 ст. л. томатної пасти
Сіль, перець - за смаком
Цукор – за смаком
Лаврове листя – за смаком
Як приготувати
Заливаємо булгур холодною водою. Рідина має покривати крупу. Солимо, доводимо до кипіння, вимикаємо. Даємо охолонути і промиваємо.
Змішуємо булгур з фаршем, яйцем, сіллю і перець.
Капусту нарізаємо дрібними кубиками. Заливаємо її окропом. Даємо охолонути і зливаємо рідину.
Додаємо у фарш і формуємо невеликі кульки. Обвалюють кульки з усіх боків у борошні. Обсмажуємо на олії, на середньому вогні під кришкою.
Натираємо моркву, дрібно ріжемо цибулю. Обсмажуємо овочі з цукром на олії. Додаємо томатну пасту, лаврове листя і окріп. Доводимо до кипіння, солимо і перчимо за смаком.
У каструльку викладаємо половину соусу, потім голубці та заливаємо соусом. Тушкуємо після закипання на повільному вогні близько 1 години. Подаємо із зеленню і сметаною.
Булгур з гарбузом і яблуками
Інгредієнти
Булгур – 100 г
Гарбуз – 100 г
Яблуко – 1 шт велике
Курага – 4-5 шт.
Молоко – 200 мл
Вершкове масло – 30 г.
Цукор – 1 ст. л.
Кориця
Як приготувати
У каструлю невеликого розміру складаємо почищену і нарізану кубиками гарбуз, булгур і подрібнену курагу. Заливаємо молоком, додаємо 50 мл води і 1 ч. л. цукру.
Закриваємо кришкою і тушкуємо, періодично помішуючи, 15 хвилин. При необхідності можна додавати ще води, далі додаємо частину масла і, проварити кілька хвилин, знімаємо кашу з вогню.
Очищені і порізані маленькими кубиками яблука потрібно обсмажити на сковорідці у вершковому маслі залишилося. Додаємо ложку цукру та корицю. Обсмажувати яблуко слід 2 хвилини, доки не розчиниться цукор і не утвориться сироп.
Кашу викладаємо на тарілку і прикрашаємо яблуком і карамелізованим сиропом.