Лобстер кольору цукрової вати виловлений біля узбережжя Нью-Касла
Рибалки впіймали незвичайного ракоподібного – омара кольору цукрової вати. Його забарвлення зумовлене генетичною мутацією.
Рибалки біля узбережжя Нью-Касла виловили рідкісного лобстера кольору цукрової вати. Про це повідомляє Popular Science.
Такий колір не робить лобстера солодким на смак, як цукерку. Це результат дуже рідкісної генетичної мутації.
"Зазвичай омари мають кілька прошарків астаксантину – каротиноїдного пігменту. Вони мають вигляд смуг червоного, жовтого та синього кольорів. Завдяки накладенню барв одна на одну, омари мають плямистий візерунок з помаранчевих, червоних, синіх, рожевих, фіолетових, жовтих і коричневих відтінків, які формують їхній камуфляж", - розповів акваріуміст Морського наукового центру Сем Рутка.
Іноді ці пігменти виражені не так, як зазвичай. Саме це і призводить до появи лобстерів з різними кольорами. Відомо, що вони можуть бути синіми (1 на 2 мільйони), червоними (1 на 10 мільйонів), різнокольоровими (1 на 50 мільйонів), альбіносами (1 на 100 мільйонів) та кольору цукрової вати (1 на 100 мільйонів).
Сем Рутка зауважив, що ці статистичні дані базуються на кількості можливих генетичних мутацій, а не на фактичній кількості таких особин у природі.
Вчені стверджують, що окрім кольору, виловлений лобстер нічим не відрізняється від інших.