Розкрито користь желатину для здоров'я
Желатин - це речовина, отримана з тваринного колагену. Він не має смаку і кольору, тому його зазвичай використовують як згущувач і стабілізатор у добавках і харчових продуктах.
Желатин часто присутній у харчових продуктах у невеликих кількостях, але його також можна знайти в продажу як добавку, пише Health. Дослідження свідчать, що желатин допомагає при таких захворюваннях, як діарея, ламкість нігтів, старіння шкіри та остеопороз.
Може поліпшити здоров'я шкіри
Колаген є широко рекламованою добавкою для здоров'я шкіри, і дослідження показали, що добавки з колагеном можуть сприяти зволоженню та еластичності шкіри. Однак желатин і колаген - це два різні продукти тваринного походження, і нині досліджень про користь желатину набагато менше.
Дослідники вважають, що желатин особливо корисний для загоєння ран, оскільки він добре сумісний зі шкірою людини.
Дослідження на щурах показало, що вживання желатину з японського осетра підвищує антиоксидантну активність і покращує структуру шкіри, але чи діє це у випадку з людьми, невідомо.
Може підтримувати здоров'я кісток
Желатин також може допомогти поліпшити здоров'я кісток. Однак на скільки він може бути ефективним у цьому - науці поки що не відомо.
Дослідження показало, що вживання желатинової добавки, збагаченої вітаміном С, покращує синтез колагену в чоловіків, які виконують періодичні вправи. Оскільки колаген допомагає надати структуру і міцність кісткам, синтез колагену може поліпшити здоров'я кісток і запобігти травмам опорно-рухового апарату.
Може поліпшити здоров'я кишківника
Деякі дослідження показують, що особливий тип желатину, званий таннатом желатину, може допомогти в лікуванні гострої діареї або гастроентериту (шлункового грипу) у дітей. Дослідження показало, що у дітей, які отримували желатин і розчин для пероральної регідратації, відмічалося значне зниження частоти випорожнень, поліпшення консистенції випорожнень і коротша тривалість захворювання, порівняно з тими, хто отримував тільки розчин для пероральної регідратації.
Вчені зазначили, що желатин є джерелом білка, і це все. Є трохи натрію і незначна кількість мікроелементів, таких як фосфор, калій і залізо, але в цьому інгредієнті майже немає жирів і вуглеводів.