Прості поради для уникнення гострих кишкових інфекцій

Прості поради для уникнення гострих кишкових інфекцій

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) —інфекційні захворювання шлунково-кишкового тракту, що можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.

Зазвичай ГКІ спричинені бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

Будь-яку хворобу краще попередити, ніж потім лікуватися, тому Держпродспоживслужба нагадує всім прості правила, рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров’я, що допоможуть уникнути ГКІ:

1️⃣Підтримуйте чистоту:

👉мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;

👉мийте руки після відвідування туалету;

👉мийте руки перед вживанням їжі;

👉ретельно очищуйте, мийте з миючими засобами всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;

👉кухонне приладдя для обробки сирих продуктів, зокрема ножі та обробні дошки, після миття ополіскуйте кип’ятком;

👉захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

2️⃣Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

👉використовуйте чисту або очищену воду;

👉обирайте свіжі та незіпсовані продукти;

👉ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;

👉не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

3️⃣Ретельно готуйте їжу:

👉ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;

👉доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;

👉сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;

👉ретельно підігрівайте приготовану їжу.

4️⃣Відокремлюйте сиру їжу від готової:

👉відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;

👉для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;

👉зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

5️⃣Зберігайте їжу при безпечній температурі:

👉не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;

👉зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;

👉не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;

👉не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

❗️У випадку виявлення перших ознак кишкової інфекції (слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея) необхідно терміново звернутись до лікаря.



Загрузка...