Коли в Ізмаїлі зможе запрацювати фабрика-кухня та як триває капітальний ремонт в Озернянському ліцеї Сафʼянівської громади
В Ізмаїльському районі наразі відбувається реалізація проєктів «Фабрика-кухня» в Ізмаїльській громаді і харчоблоку в Озернянській школі Сафʼянівської громади. Про це під час наради у начальника райдержадміністрації Родіона Абашева з головами громад, що відбулася 13 листопада, розповіла його заступниця Марина Деной.
В Ізмаїлі за сприяння фонду Говарда Баффета, координаторів проєктів Фундації «Конфлікт та розвиток» та інженер-консультантів Фонду наразі триває реалізація проєкту «Фабрика-кухня» для 31 закладу освіти Ізмаїльської та 16 – Сафʼянівської громади.
До кінця лютого 2025 року планують завершити роботи з проєктно-кошторисної документації, і протягом квітня планують провести тендерні процедури. Вже за 9-12 місяців потужне виробництво на 10 тисяч порцій буде запущено в експлуатацію в Ізмаїлі.
Нагадаємо, що у 2020 році Перша леді України Олена Зеленська ініціювала важливий проєкт — реформу шкільного харчування в Україні. У 2023 році Кабінет міністрів України затвердив Стратегію реформування шкільного харчування та оперативний план заходів щодо її реалізації на наступні роки. Одним з базових компонентів цього плану є модернізація інфраструктури шкільного харчування в громадах.
Однією із масштабних трансформацій в реформі стало запровадження нової моделі харчування – фабрики-кухні, яка є інноваційною моделлю організації харчування, затверджена урядом у 2023 році. Це окреме підприємство зі своїми потужностями, яке розташоване за межами школи.
Технологія передбачає повне приготування їжі з подальшим швидким охолодженням до температури +3°С. Процес швидкого охолодження, який ще називають «зупинкою приготування», відбувається в камері шокового охолодження, де температура страви швидко знижується. Це дозволяє продуктам зберегти велику кількість вологи, що зберігає їхню свіжість і смакові властивості. Після цього їжа зберігається при контрольованій температурі +3 – +5°С. Перед подачею їжа повинна бути регенерована (розігріта) з використанням пароконвекційної технології. Це дозволяє відновити температуру страви до комфортної для споживання, не змінюючи її структури і смакових властивостей. Сама виробнича система проста в експлуатації за умови дотримання правил безпечності та норм НАССР.
Сама фабрика-кухня спеціалізується на приготуванні їжі та її охолодженні – так звана технологія «cook and chill», тобто після приготування, їжу охолоджують і у такому вигляді доставляють до великої кількості закладів освіти в межах однієї або декількох територіальних громад. Свіжі страви освітні заклади отримуватимуть у спеціальних контейнерах, а на базі закладу їжа тільки підігрівається до оптимальної температури.
Будівництво першого такого підприємства завершили в грудні 2023 році в Бучі за фінансування Фонду Говарда Баффета. Ще один аналогічний проєкт реалізовують на Харківщині та тривають підготовчі роботи по проєктах в інших регіонах, одним з яких стало місто Ізмаїл. Раніше представники Фонду Говарда Баффета вже побували в Ізмаїлі, де ознайомилися з можливим місцем розташування фабрики-кухні. Як раніше журналістам видання «Південь сьогодні» повідомив заступник Ізмаїльського міського голови Сергій Лузанов, мова йде про ділянку, яка відповідає вимогам та до якої можливе підведення всіх комунікацій. Розташована вона на перетині вулиць Східної та Лісової.
Весь комплекс повністю фінансується за рахунок коштів американського філантропа Говарда Баффета.
Також під час наради в Ізмаїльській РДА стало відомо про хід капітального ремонту харчоблока за технологічною моделлю організації харчування «Базова кухня» в Озернянському ліцеї Сафʼянівської сільської ради. За інформацією заступниці начальника Ізмаїльської райдержадміністрації, протягом минулого тижня з 4 по 10 листопада були виконані наступні роботи:
• завершили цегляну кладку всіх внутрішніх перегородок, на 70% їх оштукатурили;
• завершили утеплення фасаду харчоблока, провели його оштукатурення та ґрунтування;
• завезли плитку, каналізаційні труби, шпаклівку, клей та інші будівельні матеріали для проведення оздоблювальних внутрішніх робіт.
Амєлія МИЙНОВА
Фото – ілюстративне