В Ізмаїльському районі зафіксовано ще один випадок отруєння грибами

В Ізмаїльському районі зафіксовано ще один випадок отруєння грибами

Жительку Ізмаїла у стані середньої важкості госпіталізовано до терапевтичного відділення. Про це повідомляє пресслужба Ізмаїльської РДА, передає видання «Південь сьогодні».

Нагадаємо, що раніше був зафіксований випадок отруєння грибами двох дев’ятирічних школярів. Діти неподалік від своїх домівок на галявині зібрали та посмажили на вогнищі невідомі дикорослі гриби. Через 40 хвилин після вживання у них почалась блювота. Їх доставили до приймального відділення КНП «Ренійська центральна міська лікарня», з попереднім діагнозом: «Отруєння грибами. Легкого ступеню».

У РДА нагадують правила безпечного збору та вживання грибів, підготовлені фахівцями Держпродспоживслужби.

«Як уникнути отруєння грибами. Профилактика».

Отруєння грибами вважаються одними із найважчих харчових отруєнь!

Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.

Не купуйте гриби на стихійних ринках.

Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтеся від споживання грибів.

Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.

Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.

Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.

Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.

Ніколи не куштуйте сирі гриби.

Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.

Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.

Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Кому слід обмежити вживання грибів:

  • жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
  • дітям до 12 років;
  • людям літнього віку;
  • люди з проблемами травної системи.

Симптоми отруєння:

Грибні токсини доволі розмаїті та діяти можуть по-різному: вражати травну систему, печінку, нирки, нервову систему тощо. Перші симптоми отруєння виникають протягом декількох годин, але можуть з’явитись і через кілька діб або навіть тижнів, коли грибні токсини вразять внутрішні органи. Свідчити про отруєння грибами можуть:

  • нудота, блювання;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • поява галюцинацій та марення.

Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів – негайно викликайте лікаря!

Найголовніше – терміново телефонуйте «103».

Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 0,5 г/кг маси тіла).

До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини – води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.

Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.

Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся «перечекати» – це може бути смертельно небезпечно!

Підготувала Діана ГЕРГІНОВА

Джерело: «Південь сьогодні».



Загрузка...