Коли в Ізмаїлі розпочнуть будівництво фабрики-кухні та школярів яких громад вона годуватиме

Коли в Ізмаїлі розпочнуть будівництво фабрики-кухні та школярів яких громад вона годуватиме

Раніше ми вже повідомляли, що в Ізмаїлі планують збудувати фабрику-кухню, аби забезпечити школярів якісною, збалансованою, корисною і смачною їжею у рамках реформи системи шкільного харчування, що втілюється за ініціативи Першої леді України Олени Зеленської. Фінансує реалізацію проєкту Фонд Говарда Баффета.

Про те, коли розпочнеться будівництво, у які громади з підприємства постачатимуть шкільне харчування та інше журналістці інформаційної агенції «Юг.Today» прокоментував заступник міського голови Сергій Лузанов.

Посадовець розповів, що нещодавно представники Фонду Говарда Баффета побували в Ізмаїлі, де ознайомилися з можливим місцем розташування фабрики-кухні. Мова йде про ділянку, яка відповідає вимогам та до якої можливе підведення всіх комунікацій. Розташована вона на перетині вулиць Східної та Лісової.

Подібне підприємство зможе постачати шкільне харчування у школи Ізмаїла та Сафʼянівської громади, а в перспективі зможе долучити до програми навіть заклади освіти Ренійської громади. Відповідно до планів інвесторів, роботи зі створення фабрики-кухні мають розпочатися у 2025 році.

Довідка. У 2020 році Перша леді України Олена Зеленська ініціювала важливий проєкт — реформу шкільного харчування в Україні. У 2023 році Кабінет міністрів України затвердив Стратегію реформування шкільного харчування та оперативний план заходів щодо її реалізації на наступні роки. Одним з базових компонентів цього плану є модернізація інфраструктури шкільного харчування в громадах.

Однією із масштабних трансформацій в реформі стало запровадження нової моделі харчування – фабрики-кухні, яка є інноваційною моделлю організації харчування, затверджена урядом у 2023 році. Це окреме підприємство зі своїми потужностями, яке розташоване за межами школи.

Сама фабрика-кухня спеціалізується на приготуванні їжі та її охолодженні – так звана технологія «cook and chill», тобто після приготування, їжу охолоджують і у такому вигляді доставляють до великої кількості закладів освіти в межах однієї або декількох територіальних громад. Свіжі страви освітні заклади отримуватимуть у спеціальних контейнерах, а на базі закладу їжа тільки підігрівається до оптимальної температури.

Подібний підхід дозволяє централізувати виробництво, забезпечити однакову якість страв для всіх учнів та заощадити ресурси. Детальніше про технологію приготування – у попередній публікації.

Будівництво першого такого підприємства завершили в грудні 2023 році в Бучі за фінансування Фонду Говарда Баффета. Ще один аналогічний проєкт реалізовують на Харківщині та тривають підготовчі роботи по проєктах в інших регіонах, одним з яких стало місто Ізмаїл.

Підкреслимо, що весь комплекс повністю фінансується за рахунок коштів американського філантропа Говарда Баффета.

Підготувала Амєлія МИЙНОВА

Перше фото – ілюстративне, інші – сторінка у Фейсбук ГотуЇмо: Фабрика-Кухня

Джерело: yug.today



Загрузка...