В Ізмаїлі планують побудувати фабрику-кухню для харчування школярів(фото)

В Ізмаїлі планують побудувати фабрику-кухню для харчування школярів(фото)

Через декілька тижнів від робочого візиту до Бучі та перемовин на інвестиційному майданчику до Одещини завітав координатор проєктів Фундації «Конфлікт та розвиток» та інженер-консультант з метою обговорення всіх деталей реалізації проєкту та виїзду на місце забудови фабрики-кухні в м. Ізмаїлі.

Про це повідомили в Одеській обласній військовій адміністрації, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

У п’ятницю, 26 липня, в Одеській обласній державній адміністрації за участі заступника голови Одеської ОВА Антона Шалигайла, представників департаменту освіти і науки, заступниці голови Ізмаїльської районної державної адміністрації Марини Деной відбулася робоча зустріч, під час якої окреслили перелік необхідних підготовчих робіт та строки їх виконання.

В Одеській ОВА повідомляють, що через певний проміжок часу потужне виробництво буде запущено в експлуатацію на півдні Одещини.

«Це дозволить забезпечити школярів регіону якісною, збалансованою, корисною і смачною їжею у рамках реформи системи шкільного харчування, що втілюється за ініціативи Першої леді України Олени Зеленської. У тісній співпраці будуємо здорове майбутнє України!» – наголосили в ОВА.

Довідка. Фабрика-кухня – це окреме підприємство, як комунальної так і приватної форми власності, в якому здійснюється приготування, шокове охолодження (при температурі 3°С) готових страв та доставка в охолодженому вигляді до навчальних закладів та закладів оздоровлення та відпочинку.

Технологія передбачає повне приготування їжі з подальшим швидким охолодженням до температури +3°C. Процес швидкого охолодження, який ще називають «зупинкою приготування», відбувається в камері шокового охолодження, де температура страви швидко знижується. Це дозволяє продуктам зберегти велику кількість вологи, що зберігає їхню свіжість і смакові властивості. Після цього їжа зберігається при контрольованій температурі +3 – +5°C. Перед подачею їжа повинна бути регенерована (розігріта) з використанням пароконвекційної технології. Це дозволяє відновити температуру страви до комфортної для споживання, не змінюючи її структури і смакових властивостей. Сама виробнича система проста в експлуатації за умови дотримання правил безпечності та норм HACCP.

Проект фабрики-кухні – частина розпочатої до російського нападу реформи шкільного харчування в Україні. Першим проектом, презентованим першою леді України Оленою Зеленською у вересні 2022 року, є побудова фабрики-кухні в Бучі для забезпечення якісною свіжою їжею навчальних закладів регіону. Перша фабрика-кухня відкрилась в 2023 році у Бучі.

Фабрика-кухня може годувати школярів відразу декількох громад. Свіжі страви освітні заклади отримуватимуть у спеціальних контейнерах.

Фото – сторінка у Фейсбук ГотуЇмо: Фабрика-Кухня

Джерело: Юг.Today



Загрузка...