В Ізмаїльському районі найвищий в області рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції: як уберегтися

В Ізмаїльському районі найвищий в області рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції: як уберегтися

В Одеській області за 6 місяців 2024 року зареєстровано було 2 963 випадки гострих кишкових інфекцій (ГКІ), проти 2577 за аналогічний період минулого року, тож, ріст склав 15%. Про це зазначили в Одеському обласному центрі контролю та профiлактики хвороб, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Інтенсивний показник захворюваності склав 126,6 на 100 тис. населення. Найвищий рівень захворюваності з перевищенням обласного показника зареєстровано в Ізмаїльському (інт. показник 179,5) та Одеському (155,1) районах.

Медики зауважують, що час від зараження до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2-3 діб. Захворювання починається раптово: з’являється нудота, блювота, діарея, спазми в животі.

Задля профілактика ГКІ рекомендують:

•  дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки та продукти;

•  не споживати продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання;

•  мити фрукти та овочі чистою водою, перш ніж готувати;

•  не нехтувати часом термічної обробки продуктів з м’яса та риби тощо.

Також пояснюється: щоб захистити себе та своїх дітей від гострих кишкових інфекцій достатньо виконувати прості профілактичні дії та в разі нездужання обов’язково звертатися до лікаря.

Аби уникнути кишкових інфекцій, слід дотримуватися простих правил:

•  купуйте харчові продукти в санкціонованих місцях продажу чи офіційних торгових мережах;

•  мийте руки перед приготуванням та споживанням їжі;

•  мийте і дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя для приготування їжі, дотримуйтесь чистоти на кухні;

•  ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і рибу;

•  доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70°С, не залишайте готову їжу за кімнатної температури довше, ніж на 2 години;

•  зберігайте харчові продукти, дотримуючись температурного режиму та термінів придатності, вказаних виробником;

•  використовуйте для приготування їжі якісну, очищену воду;

•  не вживайте консерви, особливо домашні, якщо в них здута кришка, змінився колір, запах або якщо ви не впевнені у їх якості;

•  в умовах тривалої відсутності електроенергії не вживайте харчові продукти, які довго зберігалися в холодильнику без електропостачання.

Підготувала Амєлія МИЙНОВА

Фото – ілюстративне

Джерело: «Юг.Today»



Загрузка...