Фермери з Одещини створили горіховий сад на 105 га і готуються до світового ринку

Фермери з Одещини створили горіховий сад на 105 га і готуються до світового ринку

Від французьких невдач – до італійських саджанців, від трьох років очікування – до власного розсадника. Саме такий не типовий шлях пройшло фермерське господарство «Світанок Старі Маяки», перш ніж створило змішаний горіховий сад з волоським горіхом і фундуком площею 105 гектарів, пише agronews.ua.

Читай нас також у Viber та Telegram.

До речі, це не межа, адже плани в підприємства амбітні – 300 гектарів горіхових садів. Про вибір сортів, технології вирощування, помилки на старті, амбітні плани виходу на світовий ринок, а також про те, чому закласти сад – це лише початок великої справи, розповів представник підприємства Олег Гладкий.

Попри те, що зараз господарство «Світанок Старі Маяки» працює на Одещині, його шлях до створення горіхових садів розпочався в Херсонській області, де під окупацією залишилося 7000 гектарів угідь. Саме там підприємство планувало закладати великі сади, а натомість в Одеській області створили розсадник, щоб дізнатися більше про можливості вирощування горіхових культур визначити економічну до цільність такого бізнесу.

«Ми брали участь в усіх конференціях, присвячених горіхівництву, в Молдові, Франції тощо, а потім їздили навіть у США, щоб перейняти й американський досвід вирощування промислових садів», – зазначив Олег Гладкий.

2012–2013 роки стали переломними. В Україні тоді не існувало жодного промислового саду волоського горіха чи фундука.

Вивчивши впродовж року це питання та зрозумівши перспективність такого напрямку, підприємство «Світанок Старі Маяки» зіткнулося з критичною проблемою – відсутністю не лише якісного садивного матеріалу, й інформації про те, які саме сорти приживуться в ґрунтово-кліматичних умовах України.

«Тому ми вирішили відкласти це питання і повернутися до нього через три роки, коли перші горіхові сади, закладені в Україні, почнуть давати перший урожай», – пояснив Олег Гладкий.

Проте 2015 року ситуація виявилася невтішною: саджанці французької селекції майже повні стювимерзли, а молдовські сорти не вступили в плодоношення. Але в Молдові був один успішний сад, розташований в тих самих кліматичних умовах, що й ділянка господарств «Світанок Старі Маяки» в Одеській області. Там вирощували волоський горіх сорту Чандлер. І тоді підприємство вирішило також спробувати цей сорт.

Підприємство «Світанок Старі Маяки» свідомо вирощує одночасно і фундук, і волоський горіх, навіть попри те, що це значно ускладнює ведення бізнесу. Хоча використовується однакове обладнання, в садах працюють ті ж самі працівники, є певні аспекти, які варто враховувати. І це, зокрема, терміни збирання врожаю, адже фундук достигає значно раніше, ніж волоський горіх.

Підхід до вибору сортів у компанії був максимально прагматичним. Станом на сьогодні підприємство заклало 100 гектарів фундукових садів і 5 гектарів саду волоського горіха. Окрім того, господарство «Світанок Старі Маяки» розвиває і власний розсадник, але він зараз перебуває на початково му етапі, адже ця процедура сертифікації в Україні досить довга.

«Найголовніше в цьому бізнесі – правильний вибір сортів. Технологію вирощування можна вивчити, але все залежить від сорту», – наголосив Олег Гладкий.

Так, господарство «Світанок Старі Маяки» для саду волоського горіха обрало Чандлер – один і найвідоміших сортів, який полюбляють міжнародні покупці. Натомість у фундуковому обрали висадили Тонда ді Джиффоні – промисловий сорт, який є світовим лідером для кондитерської промисловості.

«Наприклад, у цукерках «Рафаелло» використовується фундук саме цього сорту. Розмір його плодів становить орієнтовно 10 міліметрів, до того ж вони містять потрібну кількість жирів, не розламуються та придатні для бланшування», – пояснив Олег Гладкий.

Підприємство «Світанок Старі Маяки» свідомо вирощує одночасно і фундук, і волоський горіх, навіть попри те, що це значно ускладнює ведення бізнесу. Хоча використовується однакове обладнання, в садах працюють ті ж самі працівники, є певні аспекти, які варто враховувати. І це, зокрема, терміни збирання врожаю, адже фундук достигає значно раніше, ніж волоський горіх.

Фундук і волоський горіх не належать до самозапильних куль тур, тому питання якісного запилювання стало для господарства «Світанок Старі Маяки» дуже важливим. Адже від запилення напряму залежить і якість урожаю, і його кількість. І якщо з ви бором сорту-запилювача для волоського горіха проблем немає через велику кількість цих дерев у лісосмугах, то з фундуком ситуація складніша.

«В Україні немає природного фону для запилення фундука, особливо в Херсонській та Одеській областях. Тому для запилення сорту Тонда ді Джиффоні ми висадили запилювачі Мортарелла та Тонда Романа (Tonda Gentile Romana), саджанці яких придбали в компанії «Агропром-Закарпаття», – роз повів Олег Гладкий.

За його словами, запилювачів у саду волоського горіха має бути не менше ніж 5 % від загальної кількості дерев, натомість у для фундука цей показник становить 10 %, бажано 20 %.

Після вивчення різних схем по садки горіхових садів у різних країнах у господарстві обрали схему з шириною міжряддя 6 метрів. Саме вона виявилася найбільш виправданою для південних регіонів із недостатнім зволоженням. Натомість фундук висадили з інтервалом 3 метри.

«Ми вирішили застосовувати американську технологію вирощування фундука деревом, а не кущем, як це роблять в Італії або Грузії. І коли через 10 років фундук виросте, ми зможемо його роз корчувати до схеми 6х6 метрів», – зазначив представник підприємства «Світанок Старі Маяки».

За його словами, натомість в північніших районах України, на Вінниччині чи Київщині, рекомендації дещо інші: завдяки кращому зволоженню ширина міжряддя не має перевищувати 5 метрів. Проте, як зізнається Олег Гладкий, більше міжряддя потребує більшого догляду. Тому для проведення всіх необхідних у садах робіт господарство придбало трактор турецької компанії ArmaTrac, який уже другий сезон працює без жодних нарікань.

У підприємстві «Світанок Старі Маяки» переконані: зрошення – це обов’язкова умова для якісно го врожаю і фундука, і волоського горіха незалежно від регіону вирощування.

«Навіть в Італії, де є 1000 міліметрів опадів, замислюються про зрошення. У США, де також багато опадів і раніше вирощували фундук без зрошення, зараз облаштовують полив, адже він дає змогу збільшити врожайність садів. А у наших регіонах, зокрема, на Одещині та Херсонщині, без зрошення взагалі нічого не виросте», – переконаний Олег Гладкий.

Так, підземне зрошення у садах підприємства облаштувала компанія «Іррігатор Україна». Саме такий тип поливу, за словами представника господарства «Світанок Старі Маяки», має низку переваг:

«По-перше, воно дає можливість накопичити вологу в шарі ґрунту. І коли настане похолодання, ми вмикатимемо його та накопичуватимемо вологу на початок наступного сезону. По-друге, цей тип зрошення передбачає відсутність поверхневих крапельних ліній і трубок, тому ми можемо їздити в саду, як захочемо, й обробляти сади вздовж і поперек».

Однак варто пам’ятати, що під земне зрошення не працює щонайменше перший рік, оскільки рослина не має достатньо розвиненої кореневої системи. Так, крапельні лінії закладають на 50 сантиметрів праворуч і ліворуч від рослини, а коріння в перший рік після посадки не досягає цієї відстані.

До речі, в регіоні випадає близько 400–450 міліметрів опадів на рік, тому норма поливу волоського горіха та фундука становить 60 літрів на одну рослину в день.

Обрізку рослин у господарстві «Світанок Старі Маяки» проводять щороку навесні, а не восени, щоб обрізані кінцівки не вражали ся морозами. А влітку на фундуку, який вирощують у формі дерева, ножицями вручну видаляють молоді пагони.

Що цікаво, догляд за садами волоського горіха і фундука ні чим не відрізняється. Є відмінності в боротьбі з шкідниками, але в будь-якому випадку доводиться застосовувати інсектициди.

«Якщо хтось називає горіх культурою для лінивих, мовляв, посадив і за ним можна не доглядати, то це не так. За рослиною потрібно доглядати, щоб вона давала максимальний результат», – наголосив Олег Гладкий.

Що фундук, що волоський горіх – це культури, які полюбляють нейтральний ґрунт, який вважається одним із найпридатніших для росту рослин, оскільки забезпечує краще засвоєння поживних речовин порівняно з кислими чи лужними ґрунтами. Вода для поливу також повинна мати якісні показники для зрошення, адже всі препарати живлення, зокрема, магній, цинк тощо, вносяться шляхом фертигації. Крім того, навесні для стимуляції росту рослин у господарстві застосовують азотні добрива, а на зиму, для кращої зимівлі, вносять фосфорні препарати.

Джерело: agronews



Загрузка...