У Білгород-Дністровському районі виявлено випадок захворювання на ботулізм

У Білгород-Дністровському районі виявлено випадок захворювання на ботулізм

У 67-річної жительки Білгород-Дністровського району підозрюють захворювання на ботулізм. Санітарно-епідемологічне розслідування встановило, що жінка вживала домашні консерви.

Про це повідомляє посилання на Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області.

Від початку року на Одещині зареєстровано три випадки захворювання на ботулізм. Двоє захворілих вживали  консервовану продукцію домашнього приготування, а у третьому випадку – в’ялену рибу невідомого походження.

Що стосується випадку у Білгород-Дністровському районі, встановлено, що жителька села Сергіївка вживала консервовану м’ясну тушкованку домашнього приготування, яку було виготовлено у 2024 році.

Фахівці нагадують, що ботулізм – гостра інфекційна хвороба, спричинена ботулінічним нейротоксином (найсильнішою біологічною отрутою), що супроводжується розвитком офтальмоплегічного й бульбарного синдромів, які проявляються периферичними парезами та паралічами, зокрема дихальної мускулатури.

Найчастішою формою захворювання є харчовий ботулізм, коли токсин з їжею потрапляє в кишківник людини.

Окремі продукти можуть контамінуватися спорами збудника, і якщо через особливості приготування припиняється доступ кисню, стає можливим розмноження вегетативних форм і токсиноутворення, наприклад, при коптінні чи в’яленні слабосолоної риби, ковбаси, консервуванні грибів або ж у разі консервування в побутових умовах та створення тривалих анаеробних умов при зберіганні консервованих харчових продуктів.

Першими типовими ознаками ботулізму є сухість в роті, «сітка» або «туман» перед очима, погане розрізнення предметів, що наростає, м’язова слабкість, утруднене ковтання.

“Якщо у людини з’явилися подібні симптоми, необхідно в терміновому порядку викликати швидку. Визначальне значення в лікуванні хворих на ботулізм належить специфічній антитоксичній терапії – введення протиботулінічних антитоксичних препаратів.
Дотримання гігієнічних вимог при обробці, зберіганні та консервуванні продуктів виключає можливість накопичення в них ботулотоксину, в першу чергу в м’ясних, рибних, грибних. Кип’ятіння протягом 10-15 хвилин перед вживанням таких продуктів дозволяє повністю нейтралізувати ботулотоксин.
Будьте уважні і обережні при вживанні будь-яких консервів. Бережіть своє здоров’я та членів своєї родини”, – закликають фахівці.

Джерело: bessarabiainform.com



Загрузка...