Як у Буджаку вівці «салон краси» відвідують

Як у Буджаку вівці «салон краси» відвідують

Білі, кудлаті і ходять отарами. Саме так уявляють собі овець жителі великих міст, які худобу бачили тільки на фото. Про те, що шикарне руно насправді дуже брудне, і через це тварини можуть хворіти та мерзнути взимку, більшість з них навіть не здогадується. Що й казати, не кожен мешканець сільської місцевості знає, що овець не тільки стрижуть. Так от, у овечому «салоні краси», окрім стрижки та «пірсингу» (так овець інколи помічають приватні господарі), надають ще й послугу з «прийняття цілющої ванни». Про те, як це відбувається в селі Задунаївка Арцизької громади, розповів Віктор Чебан. Дописом та фото поділилася пресслужба Арцизької міської ради, передає видання «Південь сьогодні».

Нині у Бессарабії розпочався сезон купки овець – важлива та давня традиція наших країв. У селі Задунаївка Арцизької громади за один день цю процедуру проходить близько двох тисяч дрібнорогої худоби.

Процес непростий і вимагає злагодженої роботи. Два-три стада заганяють частинами. Вівці пручаються й не хочуть йти до загону, кози намагаються втекти, а собаки хоч і допомагають, та повністю не можуть впоратися. На допомогу приходять не менше десяти загоничів, а цього року до роботи долучилися навіть пенсіонери та жінки.

Загін ділять навпіл, щоб легше було відловлювати тварин і підводити їх до бетонного обмивного рову. Тут працюють щонайменше вісім людей, які постійно змінюють одне одного. Біля входу двоє чоловіків підхоплюють овець і скидають у воду, де ще кілька людей за допомогою гаків повністю занурюють їх. Після цього тварин ведуть у загін для стікання рідини та випускають на пасовище.

Підготовка до купки також потребує зусиль: доставляють дерев’яні огорожі, перевіряють рови, підвозять воду. У минулі часи використовували їдкий «Креолін», а зараз застосовують сучасний препарат «Бутокссепт», який бореться з кліщами, вошами та іншими паразитами та майже не має запаху. Дозування суворо контролює місцевий ветеринар. На завершення процедури обробляють і ослів, і собак.

Традиція купки овець у Бессарабії завжди була не лише трудомісткою справою, а й нагодою зібратися разом. Під час коротких перерв пастухи п’ють склянку вина, смакують бринзу, хліб та помідори. А по завершенню традиційної купки – о курбан, яким частують усіх учасників.

Підготувала Діана ГЕРГІНОВА

Джерело: «Південь сьогодні»



Загрузка...