На Одещині зафіксовано випадки отруєння грибами: як запобігти трагедії
Дощова, але тепла погода на початку жовтня стала причиною посиленого росту грибів в лісах та лісосмугах. Водночас різко зросла кількість отруєнь через недосвідченість грибників. Про це повідомляють в Одеському обласному центрі контролю та профілактики хвороб, передає видання «Південь сьогодні».
За оперативними даними, з початку 2024 року, від отруєння дикорослими грибами в Одеській області постраждали п’ятеро осіб, із них – двоє дітей. Усі вказані випадки були зареєстровані від початку жовтня. Завдяки оперативній роботі медиків всі постраждалі живі та отримують необхідну допомогу.
Центр громадського здоров’я України нагадує правила безпечного збирання та споживання грибів.
Як правильно збирати гриби:
- перш за все треба бути впевненим, що знайдений гриб їстівний. Якщо гриб викликає сумнів — не кладіть в кошик;
- не збирайте старі, перезрілі чи дуже молоді гриби із нечітко вираженими зовнішніми ознаками. Їх можна сплутати з отруйними;
- будьте особливо уважними з пластинчастими грибами (пластинки на нижній частині шапинки гриба). Краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку);
- не збирайте гриби, що ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, сміттєзвалищ, у забруднених місцях – гриби всотують і накопичують шкідливі речовини;
- не збирайте гриби під час посушливої погоди. Тоді обмін речовин у організмі гриба змінюється, він втрачає воду та накопичує токсини;
- не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не вживайте такі гриби в гостях;
- не куштуйте сирі гриби. Проводьте належну термічну обробку.
Як правильно готувати дикорослі гриби.
Перед приготуванням грибів уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб. Якщо потрапив – викиньте всі гриби з цього кошика, а сам кошик ретельно вимийте. А під час приготування дотримуйтесь таких рекомендацій:
- готуйте гриби не пізніше доби з моменту збору;
- промийте їх і обробіть термічно, не в якому разі не вживайте сирі гриби.
Через вміст хітину й азотистих речовин, які не перетравлюються, гриби – відносно «важка» їжа, яка є великим навантаженням на шлунок.
Кому слід обмежити вживання грибів:
- діти;
- вагітні;
- літні люди;
- ослаблені люди;
- люди з проблемами травної системи.
Слід підкреслити, що для дітей гриби взагалі абсолютно небажана, а то і шкідлива їжа.
Симптоми (ознаки) отруєння грибами може проявлятися у різний час, як через 30 хвилин або годину після вживання, так і через декілька діб або й тижнів.
Блювання та діарея – найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми:
- різкий біль у животі;
- головний біль;
- підвищення температури тіла;
- галюцинації;
- холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок);
- судоми;
- задуха;
- марення;
- зниження частоти пульсу, запаморочення.
За наявності симптомів отруєння негайно телефонуйте 103 або 112. Повідомте:
- симптоми;
- причину отруєння;
- що вже робили для допомоги потерпілому.
Після виявлення ознак отруєння треба промити потерпілому шлунок чистою водою провівши наступні процедури:
- випити 1-2 літри кип’яченої води (теплої);
- викликати блювання;
- повторювати процедуру 2-3 рази, доки замість блювоти не піде чиста вода.
Дати потерпілому сорбенти (активоване вугілля) і дотримуватися постільного режиму.
Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу, зокрема, молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Дізнатися більше про неїстівні гриби, отруєння грибами та про першу допомогу при отруєннях можна з нашого буклету за посиланням: https://tinyurl.com/5n87b3t7.
Підготувала Діана ГЕРГІНОВА