Припинення консульських послуг: юристи критикують, чоловіки не планують ставати на облік і повертатися

Припинення консульських послуг: юристи критикують, чоловіки не планують ставати на облік і повертатися

Юристи прогнозують, що на українську владу чекають численні судові позови.

Українська влада розпродалася призупинити надання консульських послуг чоловікам призовного віку за кордоном. Юристи розкритикували невибірковий підхід, а українські чоловіки в Німеччині заявляють, що вертатися не збираються.

Про це йдеться в публікації DW.

Напередодні очільник МЗС України Дмитро Кулеба заявив про призупинення надання консульських послуг громадянам призовного віку, які перебувають за кордоном. Українців, які не стануть на військовий облік, влада хоче обмежити у правах на консульські послуги за кордоном. Того ж дня держпідприємство "Документ" заявило про призупинення видавання документів за кордоном.

Стати на військовий облік за кордоном – коментарі юристів

Відповідно до нового закону про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня, усі чоловіки-громадяни України, які перебувають за кордоном, будуть зобов'язані стати на військовий облік.

Однак київська адвокатка Ганна Іщенко зазначила, що наразі не відомо, як саме це зробити за межами країни і які саме документи треба подати. Юристка каже, що це ще має встановити своєю постановою Кабмін.

Поки що з мобілізаційного закону випливає одне: під нього підпадають усі без винятку чоловіки-громадяни України – і ті, хто виїхав після повномасштабного вторгнення Росії, і ті, хто живе за кордоном від самого народження.

Як пояснила Іщенко, чоловіки з українським паспортом повинні будуть стати на військовий облік протягом 30 днів від моменту ухвалення постанови уряду, яка детально пропише відповідний порядок. Ті, хто вже перебуває на обліку, повинні будуть протягом 60 днів від дня набуття чинності закону про мобілізацію уточнити адресу проживання, надати свій актуальний номер телефону, адресу електронної пошти та інші персональні дані, розповіла адвокатка. Зазначається, що окрім відмови від надання консульських послуг, на тих, хто цього не зробить, чекає штраф.

Якщо не стати на військовий облік, чоловікам за кордоном загрожують штрафи

Закон про мобілізацію передбачає, що послуги в українських консульствах надаватимуться лише після уточнення: чи виконав громадянин обов'язок з військового обліку. Якщо чоловік його не виконає, то крім відмови в послугах, отримає ще й штраф від 510 до 850 грн. У разі повторного порушення – штраф до 1700 грн.

Як зазначила Іщенко, водночас на розгляді Верховної Ради перебуває також законопроєкт, який збільшує штраф за порушення правил військового обліку в умовах воєнного стану до 22,5 тис. грн.

"Несплата штрафу протягом 10 днів може призвести до відкриття виконавчого провадження і внесення особи до реєстру боржників, що тягне за собою ще цілу низку обмежень у правах, зокрема, щодо розпорядження майном і права вести підприємницьку діяльність. Процедура зняття цих обмежень може займати до пів року", – застерегла адвокатка.



Загрузка...