Операція тривала 7 годин: неймовірна історія порятунку у Львові ірландської дівчинки

Операція тривала 7 годин: неймовірна історія порятунку у Львові ірландської дівчинки

Львівські лікарі урятували життя дівчинки, яка приїхала лікуватися саме до них з Ірландії - вони провели надскладну операцію на мозку, що тривала близько семи годин.

Про це розповіли на Facebook-сторінці Першого медичного об'єднання Львова.

Так, маленька Рейчел народилася третьою дитиною у сім'ї із невеликого містечка у Північній Ірландії. Коли дівчинці виповнилося півтора року, батьки помітили, що вона відстає у розвитку. Вони також зауважили незначні посмикування тіла у крихітки. Через кілька місяців дитина пережила свій перший важкий судомний напад. Лікарі поставили діагноз епілепсію з епілептичними спазмами, що є видом судом, при якому виникають розряди по всьому головному мозку. Крім того, була виявлена фокально-кортикальна дисплазія - погано розвинені звивини мозку, які стимулювали судоми.

З кожним місяцем напади у Рейчел ставали сильнішими та частішими. Попри те, що протисудомна терапія зменшила їх кількість, вони регулярно відбувалися та гальмували розвиток дитини. У пошуках допомоги батьки звернулися до відомого американського нейрохірурга Люка Томича. Він пояснив, що хірургічним шляхом можна зменшити кількість нападів на 80-90%. Також він порадив ірландській родині звернутися за допомогою до команди українських фахівців під керівництвом досвідченого нейрохірурга Дитячої Лікарні Святого Миколая, Михайла Ловги.

Так, сім'я здолала тисячі кілометрів вирішивши довірити найдорожче українським лікарям, навіть попри загрозу ракетних обстрілів. Тим часом у лікарні наголосили, що в медзакладі рятують дітей з різних куточків України, а от з-за кордону – вперше.

Дівчинці провели повне обстеження для визначення максимально точного розташування вогнища епілептогенної активності. І виявили зону, яка збігалася із зоною мальформації, тобто патології кори головного мозку. Надважливо було обрати найбезпечніший варіант доступу до ураженої ділянки мозку.

“Ми вибрали цікавий - комбінований доступ. Поетапно відкрили порожнину черепа, знайшли змінену зону, відділили її і поетапно від’єднали. А потім - видалили повністю. Вкрай важливо було бути максимально далеко від ділянки, яка відповідає за рухи кінцівками. А фокальна кортикальна дисплазія, тобто ця змінена частина мозку, була дуже близько до тієї зони. Саме тому ми працювали спільно з нейрофізіологами, використовуючи надсучасні технології - інтеропераційний моніторинг та "навігаційну систему", які допомагають нам уникнути пошкоджень здорових ділянок мозку”, - розповів Михайло Ловга, лікар-нейрохірург.

Українські лікарі протягом семи годин оперували маленьку пацієнтку, втручання було успішним. За якийсь час стало відомо, що судоми повністю зникли й дитина буде розвиватися згідно з нормами.

Джерело: apostrophe.ua



Загрузка...