На територію степів півдня Одещини продовжують повертати диких тварин

На територію степів півдня Одещини продовжують повертати диких тварин

В рамках ревайлдингу на територію буджацьких степів наразі повертають диких тварин, які колись мешкали в європейських степах. Зокрема нещодавно у дикий степ випустили групу куланів, про що повідомили у громадській організації Rewilding Danube Delta, яка працює над відновленням природних ландшафтів, поверненням диких тварин та сталим розвитком громад, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Кілька років тому до буджацьких степів повернулися великі травоїдні тварини, такі як дикі кулани, європейські лані, степові бабаки та звичайні хом’яки. У громадській природоохоронній організації зазначають, що їх присутність має вирішальне значення для відновлення природних пасовищ, що, в свою чергу, покращує здоров’я степової екосистеми та зменшує ризик виникнення лісових пожеж.

Проте до потрапляння у дику природу спочатку всі тварини проходять так звану акліматизацію на великій огородженій території, яка також слугує розплідником для диких тварин.

Таким чином нещодавно природоохоронці випустили у дикий степ групу тварин, що стало чи не єдиним диким стадом куланів у Європі. Оскільки після окупації біосферного заповідника «Асканія-Нова» та коси Бірючий острів немає інших територій для поповнення стада, природний приріст стада –  єдина надія. Тому будь-яка втрата тварин глибоко переживається природоохоронцями. На щастя, народження шести молодих куланів минулого року дає надію на майбутнє місцевої популяції.

«Ми раді повідомити, що кулани успішно пережили зимовий сезон, як у вольєрі, так і на волі. Всі молоді тварини вижили, а стадо виглядає здоровим, спокійним і задоволеним, пасучись на свіжій весняній траві», – повідомляють у громадській організації Rewilding Danube Delta.

У вольєрі також процвітають лані європейські. Цього року частину стада також планують випустити в дику природу. Зазначається, що, імовірно, деякі віслюки та лані наразі чекають поповнення, тож життя в степу продовжує процвітати.

Підготувала Амєлія МИЙНОВА



Загрузка...