Святий вечір 2025: які традиції, що має бути на столі та що категорично заборонено
Святвечір святкують напередодні Різдва Христового. Це родинне свято, сповнене символіки та глибокого змісту. Воно поєднує християнські вірування з давніми народними звичаями. Головна традиція цього вечора – збиратися родиною за столом, коли на небі засяє перша зірка.
Як традиції на Святвечір, 24 грудня, – читайте в матеріалі ТСН.ua.
Народні традиції святвечора
День напередодні Різдва присвячували приготуванням, очищенню оселі та молитві, а сам Святий вечір був дуже обрядовим. До появи першої зірки члени родини нічого не їли — це символізувало очікування народження Христа.
Господині ретельно прибирали в хатах, застеляли нові або чисто випрані скатертини й рушники, готували святковий одяг. Від самого тривали приготування до святкової вечері, на яку готували пісні страви, бо до 25 грудня триває суворий Різдвяний піст.
Перед вечерею господар вносив до хати дідух — сніп пшениці або жита, який символізував дух предків, урожай і добробут. За традицією, стіл застеляли сіном, у кутках клали зубчики часнику, бо вірили, що він оберігає дім від злих сил. Зверху клали святкову скатертину, ставили і запалювали різдвяну свічку, що символізує Божественне світло.
На стіл ставили 12 пісних страв, що символізують 12 апостолів. Почесне місце займали кутя і узвар, які називали Божою їжею. Кутю куштували першою. Іноді господар підкидав ложку цієї страви до стелі: скільки зерен прилипне, таким щедрим буде рік.
Вечеря починалася з молитви. Загалом за столом має панувати тиша, спокій, шанобливе ставлення одне до одного. Вважалося, що як пройде Святвечір — таким буде і весь рік.
Традиційні страви на Святвечір:
-
кутя
-
узвар
-
борщ пісний з грибами або квасолею
-
вареники з капустою, картоплею чи маком
-
голубці пісні
-
риба або оселедець
-
квасоля або горох
-
тушкована капуста
-
грибна юшка
-
пампушки
-
пісні млинці
-
каша або картопля
Святвечір сьогодні
У наш час багато традицій збереглися, а деякі адаптувалися до сучасного життя. Хоч не всі дотримуються строгого посту, але на Святвечір зазвичай готують 12 пісних страв, бо вони були і залишаються важливим символом.
Святвечір і нині є днем родинної єдності, повернення додому, тепла й пам’яті про рід. За стіл уся родина також сідає лише з появою першої зірки на небі. Перед початком трапези усі моляться і читають "Отче наш".
У цей день рідні дарують один одному подарунки, прикрашають оселі різдвяними декораціями, колядують і — зберігають дух цього великого свята.
Особливо сильні обрядові традиції зберігаються у західних областях. Там урочисто вносять дідуха та починають активне колядування вже зі Святвечора.
Цього дня суворо заборонено лаятися, лихословити, говорити погано про інших. Святвечір має відбуватися у дружній атмосфері. Крім того, гучні веселощі варто відкласти. Натомість уже після трапези можна починати колядувати, щоб прославляти народження Христа.






