Різдвяні бобальки: смачна альтернатива традиційній куті
Шеф-кухарка Валентина Саєнко (Кущ), яка поділилася рецептом смачних штоленок, показала, як приготувати бобальки, які є альтернативою куті.
«Традиційна пісна страва на Святий вечір, яку готують замість куті в деяких регіонах України. Адже кожна страва щось символізує. Кутя — зерно (тут у вигляді борошна) — символ вічного життя та воскресіння, мак — родючість та достаток, мед — здоровʼя, горіхи — статок та родючість. Тому пропоную приготувати ще одну страву на святковий стіл», — зазначила господиня.
Інгредієнти:
Борошно — 500 г;
Тепла вода — 250 г;
Цукор — 1 ст л;
Дріжджі сухі — 7 г;
Олія — 2 ст л
Для сиропу:
Мед — 150 г (за смаком);
Мак — 100 г;
Вода або узвар
За бажанням можна додати горіхів, цедри цитрусових або сухофруктів.
Приготування:
Замочуємо мак у теплій воді мінімум на годину.
Для тіста. Приготуємо опару. Змішаємо дріжджі, цукор, частину борошна та теплу воду. Замішаємо. Дамо відпочити та піднятись. Буквально 15−20 хвилин.
Далі додамо решту борошна та олію. Тісто має бути еластичне, але трішки туге, щоб воно тримало форму. Залишаємо на підйом у теплі на годину.
За цей час приготуємо сироп. Промитий і замочений мак викладаємо в каструлю і додаємо воду, щоб покрило і ще палець зверху. Починаємо варити.
Варимо мак приблизно 20 хвилин. Далі додаємо мед і перебиваємо все блендером.
Обминаємо наше тісто. Формуємо ковбаску і нарізаємо на невеличкі шматочки. Скручуємо кульки розміром з виноградину та викладаємо на деко.
Даємо постояти ще 10 хвилин та запікаємо до гарної рум*яності (приблизно 20 хвилин).
Далі додаємо бобальки у гарячий сироп, кульки мають набрати на себе рідину.






