Різдвяний піст 2025: що можна їсти по днях і яких продуктів уникати
З 15 листопада розпочинається Різдвяний піст, який триватиме 40 днів. Завершиться у Святвечір, 24 грудня.
У цей період віряни готуються до світлого свята Різдва Христового. Це час молитви та духовного очищення. А ще період, коли намагаємось утримуватись від скоромної їжі та надмірностей.
Правильне харчування по днях допоможе пройти піст легко, без виснаження й з користю для здоров'я. Gazeta.ua розповість про особливості харчування по днях тижня, що дозволено в різні дні та яких обмежень слід дотримуватися.
Харчування по днях
Понеділок, середа, п'ятниця:
Строгий піст - без олії. В раціоні каші на воді, овочі, фрукти, сухофрукти, горіхи, хліб, трав'яні чаї.
Вівторок, четвер:
Дозволяється їжа з олією. Можна готувати овочеві рагу, борщі без м'яса, салати з олійною заправкою, тушковані або запечені овочі.
Субота, неділя:
Дозволяється олія і трохи вина. Можна їсти рибу, морепродукти, гриби, запечені овочі, страви з бобових.
Святкові дні (наприклад, Введення в храм Пресвятої Богородиці 21 листопада та День Святого Миколая 6 грудня):
Також дозволена риба. Це дні радості, коли можна частіше збиратися з близькими за спільним столом.
Перед Різдвом (Святий вечір - 24 грудня):
Традиційно - суворий піст до появи першої зірки. На вечерю готують кутю, узвар, пісні вареники, голубці, гриби, пампушки.






