Топ-6 продуктів, якими варто запастися цієї осені
Цієї осені варто робити корисні харчові запаси. Йдеться про продукти, що добре зберігаються, допомагають зміцнити імунітет і можуть зрости в ціні ближче до зими.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Eating well.
Гарбузове насіння
Замість того, щоб викидати насіння, коли ви розрізаєте гарбуз, запечіть його, щоб отримати перекус, який покращить пам'ять.
За даними Міністерства сільського господарства США (USDA), гарбузове насіння багате на клітковину. Вона має корисні властивості для травлення, а також може покращувати когнітивне здоров'я.
Смажене гарбузове насіння - це смачна, хрустка закуска, але також є фантастичним способом додати поживні речовини, що покращують роботу мозку.
Брюссельська капуста
Вересень знаменує початок сезону брюссельської капусти.
На сайті Frontiersin йдеться, що брюссельська капуста багата на сульфорафан - рослинну сполуку, що міститься в хрестоцвітих овочах та допомагає запобігти окисленню та сприяє здоров'ю мозку.
Брюссельська капуста – ідеальний овоч для простої вечері. Але вам не потрібно її варити, щоб насолодитися її корисними властивостями. Коли часу обмаль, натріть її на тертці та додайте до ситного осіннього салату.
Журавлина
В журналі Biomolecules йдеться, що журавлина корисна для здоров’я мозку. Яскраво-червоний колір цих ягід походить від пігментів із потужною антиоксидантною та протизапальною дією, які називаються антоціанами.
Потрапляючи в організм, антоціани можуть долати гематоенцефалічний бар’єр, де вони можуть допомогти захистити нервові клітини та потенційно відтермінувати розвиток хвороб Альцгеймера та Паркінсона.
Додавайте свіжу або заморожену журавлину до смузі або салатів.
Листова зелень
Споживання листової зелені, такої як капуста кале, шпинат і листова капуста, може уповільнити когнітивне зниження з віком, покращити пам'ять і підтримувати навички критичного мислення.
За даними журналу Nutrients, листова зелень містить поживні речовини, які підтримують здоров'я мозку та когнітивні функції, такі як фолат, бета-каротин і вітаміни E і K.
Вона настільки корисна для здоров'я мозку, що дієта MIND - режим харчування, розроблений для запобігання когнітивному зниженню та деменції, рекомендує вживати принаймні одну порцію листової зелені овочів щодня.
Щоб швидко та легко отримати більше цієї корисної зелені, додайте до салату трохи попередньо промитої капусти кейл або руколи.
Овес
Згідно з даними Clinical Nutrition, вівсянка покращує пам’ять, забезпечує стійку енергію для тіла та розуму, а також допомагає регулювати рівень цукру в крові.
Вівсянка - це повільно засвоюваний вуглевод, багатий на клітковину, яка підтримує здоров’я мозку, і містить вітаміни групи B та антиоксиданти, які підтримують різні когнітивні функції.
Не просто запарюйте вівсянку на ніч, а використовуйте її у печиві для сніданку чи батончиках.
Гриби
Регулярне споживання грибів пов’язане з покращенням когнітивних здібностей. Фактично, вживання лише однієї порції цих грибів на тиждень може допомогти покращити здоров’я мозку.
Дослідження, опубліковане в журналі Nutrients, показало, що люди, які їли принаймні одну порцію грибів щотижня, рідше забували виконати завдання в майбутньому.