Корисні властивості малини: чому варто включити в раціон цю ягоду

Корисні властивості малини: чому варто включити в раціон цю ягоду

Малина – дивовижний напівчагарник, який можна зустріти не тільки в диких лісах, а й на дачних ділянках та в затишних садках. На сьогодні відомо понад два десятки сортів цієї смачної ягоди.

Малина – справжня скарбниця корисних речовин. У кожній ягідці міститься цілий вітамінний коктейль, що підтримує здоров'я людини, повідомляє посилання на The Foundation for Fresh Produce.

Який склад малини?

Харчова цінність (на 100 г):

  • Всього 46 ккал;
  • Білки – 0,8 г;
  • Жири – 0,5 г;
  • Вуглеводи – 8,3 г;
  • Органічні кислоти – 1,5 г;
  • Харчові волокна – 3,7 г;
  • Вода – 84,7 г.

Вітаміни та мінерали:

  • Вітамін С – 25 мг (сильний антиоксидант, підтримка імунітету);
  • Вітаміни групи В (В1, В2, В5, В6, В9) – покращують обмін речовин та стан нервової системи;
  • Вітамін А та бета-каротин – здоров'я очей та шкіри;
  • Вітамін Е – захист від стресу та старіння клітин;
  • Калій (224 мг) – для роботи серця;
  • Магній, кальцій, фосфор, залізо, цинк, та багато інших мікроелементів.

Малину можна вживати не тільки у свіжому вигляді – заморожені ягоди та домашнє варення теж зберігають багато корисних властивостей! Крім того, цілющими вважаються і її листя, гілочки, квітки, які часто використовують для приготування чаїв та настоїв.

Малина та її корисні властивості

Існує кілька видів малини: червона, чорна, жовта, навіть біла. Найпоширенішим сортом на присадибних ділянках вважається червона малина.

Що дає організму червона малина:

  1. Підвищує стійкість до інфекцій.
  2. Може знижувати температуру при лихоманці.
  3. Очищає шкіру та зміцнює волосся завдяки багатому вітамінному складу (найкраще працює свіжа ягода).
  4. Знижує наслідки стресу – завдяки вмісту міді.
  5. Підтримує травлення: клітковина стимулює роботу кишківника, допомагає при отруєннях, проносах та запорах
  6. Покращує роботу серця та судин: фітостерини та бета-ситостерин перешкоджають накопиченню холестерину та атеросклерозу.

Коли малина може нашкодити?

Попри всю користь, є й протипоказання:

  • Людям з сечокам'яною хворобою варто бути обережнішими – через наявність щавлевої кислоти.
  • Малина – досить сильний алерген, особливо для тих, хто не переносить аспірин.
  • При гастриті та виразці не рекомендується пити густий малиновий сік, хоча настої з листя, навпаки, можуть бути корисними.
  • Приймання антикоагулянтів несумісний з малиною – ягода розріджує кров.
  • Навіть повністю здоровим дорослим достатньо 50 г малини на день (близько 3 столових ложок).

Малина для чоловіків та жінок: у чому особливість?

Малина корисна для всіх, незалежно від віку та статі, але діє по-різному на чоловічий та жіночий організм.

Для чоловіків вона корисна внаслідок магнію та цинку – ці елементи підтримують рівень тестостерону та покращують якість сперми.

Для жінок цинк у кісточках малини сприятливо впливає на репродуктивну систему, а регулярне вживання ягід сприяє кращому функціонуванню кишківника та полегшує менструальні болі.

Малина в раціоні дітей

Малину люблять і дорослі, і діти, але малюкам з цією ягодою краще не поспішати – можлива індивідуальна реакція. Дітям вперше малину можна спробувати з 8 – 9 місяців (алергікам – не раніше року), починаючи з однієї-двох ягідок білого або жовтого сорту, поступово збільшуючи порцію до невеликої кількості, якщо немає алергії.

Малина – це не просто смачна літня ягода, а справжній природний вітамінний комплекс, що підтримує здоров'я всієї родини. Вживайте її із задоволенням, але дотримуйтесь міри та не забувайте про можливі протипоказання.

 

Важливо! Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоровʼям, обов’язково зверніться до лікаря.

Джерело: zdorovya.24tv.ua

 





Загрузка...