Як правильно обирати оливкову олію: 90% людей помиляються

Як правильно обирати оливкову олію: 90% людей помиляються

Оливкова олія - як гарне вино, якщо знаєте, що шукаєте, то отримуєте вибух смаку, а не просто жир.

Як вибрати найякіснішу олію для салатів, розповів шеф-кухар Олександр Огороднік.

Шукайте напис "Extra Virgin"

Це найвища категорія оливкової олії:

Отримана холодним віджимом.

Без хімії та високих температур.

Кислотність < 0.8% (чим менше тим краще).

Дата врожаю або виробництва

Шукайте найсвіжішу олію ідеально до 12 місяців з моменту збору.

В ідеалі: збір восени, споживання - протягом року.

Якщо вказано тільки "Термін придатності" - мінус до довіри.

Упаковка

Темна скляна пляшка або жестяна банка.

Світло окислює олію і воно стає гіркне.

Пластик лише для технічної для смаження (не для салатів!).

Країна походження і регіон

Італія, Іспанія, Греція, Португалія - класика.

Проте шукайте точний регіон (наприклад, "Toscana", "Jaén", "Kalamata"), а не просто "Product of Italy".

Сертифікати та позначки

DOP, PDO, IGP - захищене географічне походження. Гарантує автентичність.

Наприклад: DOP Terra di Bari (Італія), PDO Baena (Іспанія).

Ціна

Хороша олія не може коштувати дешево:

орієнтовно 10-20 € за 500 мл.

Все, що надто дешеве - часто розбавлене або рафіноване.



Загрузка...