Як врятувати молоко від скисання - простий спосіб
Молоко - один з найпопулярніших продуктів. Його можна вживати як у сирому вигляді, так і використовувати для приготування різних страв.
Однак, неприємним сюрпризом може бути швидке скисання молока. Є простий спосіб надовше зберегти молоко свіжим, пише Gazeta.ua.
Молоко багате на білки, жири, молочний цукор, фосфатиди, стерини, солі органічних кислот. Містить також мінеральні речовини, мікроелементи та вітаміни.
На процес скисання молока впливає переважно навколишнє середовище. Чим вища температура повітря, тим швидше скисає молоко. Це пояснюється тим, що його сквашують бактерії. Вони активно розмножуються, розщеплюють лактозу і виділяють молочну кислоту.
Вважають, що ідеальним температурним середовищем для молочнокислих бактерій є температура близько 30-40 градусів. За таких умов активно відбувається процес опрацювання лактози та виділення кислоти.
Кислотність молока різко підвищується, відбувається процес поступового згортання білка. Зазвичай бактеріям, за відповідної температури, достатньо 1-2 дні для того, щоб молоко повністю скисло.
Зберегти молоко від скисання дозволить щіпка солі. Потрібно просто додати трохи солі в посудину з молоком і воно зберігатиметься набагато довше. Але сіль слід вкинути одразу під час відкриття пакета чи пляшки. Якщо ж зробити це пізніше, метод не спрацює.
Щоб продовжити термін свіжості молока, можна також додати до нього кілька листочків хрону.
Джерело: Gazeta.ua