На Одещині знизився рівень захворюваності сальмонельозом, але ризик заразитися існує

На Одещині знизився рівень захворюваності сальмонельозом, але ризик заразитися існує

Сальмонельоз – широко поширена гостра кишкова інфекція, що викликається різними серологічними варіантами бактерій роду Salmonella. Досить небезпечне захворювання.

Про те, що потрібно знати, аби не захворіти, розповів Сергій Дементєв заступник генерального директора з дослідження біологічних факторів Одеський обласний центр контролю та профiлактики хвороб, передає видання «Південь сьогодні»..

Сальмонели мешкають у кишковому тракті тварин і людей, тому поширюються з фекаліями через ґрунт, водойми, їжу або будь-які інші забруднені поверхні

Симптоми сальмонельозу зазвичай включають діарею, біль у животі, нудоту, блювоту та підвищену температуру. У деяких випадках інфекція може перебігати безсимптомно. Перші ознаки захворювання зазвичай з’являються протягом трьох діб після зараження і тривають до одного тижня. Однак можливий і тяжчий перебіг сальмонельозу. У деяких пацієнтів розвивається реактивний артрит — запальне ураження суглобів, яке може тривати місяцями. Крім того, іноді діарея зберігається ще кілька місяців після одужання.

З початку 2025 року в Одеській області зареєстровано 40 випадків сальмонельозу, включаючи черевний тиф і паратифи. Це майже вдвічі менше, ніж за аналогічний період минулого року – 77 випадків. Рівень захворюваності знизився на 50%: 1,7 випадку на 100 тис. населення проти 3,3 у 2024 році.

У 39 випадках діагноз підтверджено лабораторно (бактеріологічно), ще в одному — серологічно (за допомогою спеціального аналізу крові). Попри позитивну динаміку, не варто втрачати пильність — особливо влітку важливо дотримуватись правил особистої гігієни та безпечного поводження з продуктами, аби уникнути ризику харчових отруєнь та інфекцій.

Люди можуть заразитися сальмонелами через такі джерела:

– харчі тваринного походження: яловичину, курятину, непастеризоване молоко чи яйця;

– брудні чи помиті зараженою водою овочі та фрукти;

– харчі, яких торкалася брудними руками заражена людина;

– контакт зі свійськими й дикими тваринами, фекаліями тварин чи землею, якою тварини гуляють;

– контакт із забрудненими поверхнями, за яким йде торкання обличчя чи харчів;

– брак гігієни після туалету чи зміни підгузків;

– вживання непастеризованого молока чи забрудненої води.

Зараження сальмонелою може статися досить легко, особливо у місцях масового харчування, таких як їдальні, або за умов недостатньої гігієни, наприклад, при нестачі води. Щоб знизити ризик інфікування, необхідно дотримуватися певних гігієнічних правил.

Джерело: «Південь сьогодні»



Загрузка...