Уродженець Болградського району виростив найбільшу капустину в Болгарії: за яким рецептом готуватиме овоч
Величезна капустина, вага якою стала рекордною для Болгарії, важить трохи більше 14 кілограмів. Це офіційно задокументували в офісі Flagman.BG, передає видання «Південь сьогодні».
«Гігантський овоч з поморійського села Ґалабец побив рекорд найбільшої капустини в Болгарії. Виробник – 51-річний Микола Марінов з українського села Криничне в Одеській області – навіть не намагався покращити рекорд, який раніше належав Ібрагіму Караґьозову з села Ряховціте, який становив 11 кілограмів 800 грамів . Він прибув до редакції Флагмана, щоб ми могли самостійно задокументувати перше офіційне зважування овоча.
Електричні та механічні ваги були категоричними – капуста Миколи важить 14,13 кг. Це означає, що навіть якщо відняти від ваги мішок, в який її помістили, це на понад 2 кілограми більше, ніж попередня найбільша вага у країні.
Діаметр капусти майже 40 см, а висота близько 39 см. Сорт овоча найпоширеніший у Болгарії – «Косе»», – пишуть наші болгарські колеги.
Микола Марінов народився і жив в селі Криничне. До Болгарії приїхав разом з родиною майже 4 роки тому – на початку повномасштабного вторгнення на батьківщині. Близько 3 років тому він придбав будинок у поморійському селі Ґалабець і з того часу живе там. Чоловік закінчив Одеський економічний університет, але, зазначають журналісти, не це сприяло нинішньому рекорду.
«Я виріс у сільській місцевості та все життя спостерігав, як мої батьки та бабусі з дідусями доглядають за землею. Так я навчився цього ремесла і вже багато років дотримуюся порад, яких отримав у дитинстві», – каже Микола.
Він побачив потенціал свого врожаю, коли посадив розсаду у травні. Він швидко зрозумів, що «кьосето» – не єдиний овоч, який досяг гігантських розмірів у його саду – у нього також були величезні помідори.
За словами Миколи, секрет чудової капусти криється в кількох речах, але перш за все це ґрунт, на якому ріс овоч – його роками не обробляли, що дозволяє солям і поживним речовинам бути більш активними та поживними.
Микола також посипає свій город попелом від спалених та подрібнених стебел соняшнику. Це захищає рослини від різних шкідників і додає у ґрунт багато калію.
А що ж далі буде з вражаючою капустою? Відповідь більш ніж очевидна – Микола перетворить велетня на квашену капусту за бессарабським рецептом.
Отже, необхідні продукти: капуста, кілька морквин та сіль за смаком.
Замість нарізання, капусту натріть на крупній тертці або спеціальним інструментом, який також використовується для натирання моркви. Додайте трохи солі та почніть обережно м’яти капусту та моркву руками, поки вони не пустять сік і не розм’якнуть. Перелийте суміш у контейнер, щільно притиснувши, щоб видалити повітря. Щодня обережно «місіть» (пресуйте) вміст, щоб випустити накопичене повітря та забезпечити належне протікання ферментації.
Коли капуста буде готова, збризніть її невеликою кількістю олії, і у вас вийде свіжий, натурально ферментований та дуже ароматний бессарабський салат.
Підготувала Діана ГЕРГІНОВА






