Обов’язковий смаколик на будь-якому святі: про вертуту, яку в родині з Біляївки готують вже багато поколінь

Обов’язковий смаколик на будь-якому святі: про вертуту, яку в родині з Біляївки готують вже багато поколінь

У родині Аліси Лановик багато поколіннь поспіль, від матусі до доньки, від бабусі до онучки живе і бережно передається кулінарна традиція випікати ароматну вертуту. В краї Подністров’я, що вздовж молдовсько-українського порубіжжя, ця традиція виникла ще за часів козаків, які оселилися в цій місцевості на початку 18 століття. А зараз цю страву тут готують чи не в кожній родині. Біляївська, або Дністровська вертута – така назва побутує серед її носіїв – практиків. Про це у Фейсбук розповідає Одеській обласний центр української культури, передає видання «Південь сьогодні».

Понад п’ятнадцять років Аліса Лановик присвячує себе збереженню та популяризації традиційного мистецтва випікання біляївської вертути. Для неї це не просто страва, а жива частинка родинної історії, у яку вона з любов’ю вкладає тепло своїх рук і душу предків.

Майстриня згадує, що вертути в їхній родині пекли здавна:

«Моя бабуся, Ольга – татова мама, пекла вертути в печі. Цей аромат і смак залишилися зі мною назавжди. На жаль, я була тоді ще замала, і вона не встигла мене навчити. Але своє вміння передала мені Віра Костянтинівна Гончаренко – тітка мого чоловіка. Саме завдяки їй я змогла опанувати цю майстерність. А сьогодні моя помічниця – моя донька, яка переймає мої знання».

З роками Аліса вдосконалила своє вміння і сьогодні є однією із провідних майстринь, які дбайливо зберігають традиції харчування Біляївської громади. Її вертути – обов’язковий смаколик на будь-якому застіллі.

«Жодне свято не обходиться без вертути: вона збирає нас разом, дарує тепло дому й нагадує, що Біляївка має свій особливий смак щастя».

Аліса активно долучається до благодійних акцій та ярмарок, популяризуючи кулінарну спадщину рідного краю, співпрацює зі ЗМІ.

Вона є членом клубу за інтересами «Дністровська вертута», який об’єднує майстринь, слугує майданчиком для спілкування, обміну досвідом та передачі знань щодо приготування та споживання цієї страви.

В час повномасштабного вторгнення 2022 році носійка взяла участь в акції «Дністровська вертута наближає перемогу», під час якої мешканці громади об’єдналися, щоб підтримати захисників України. На цю подію завітало телебачення, яке зняло сюжет про біляївських майстринь. Знімальна група також побувала в гостях у Аліси, де господиня провела майстер-клас із приготування біляївської вертути, поділившись своїми знаннями та вміннями.

Завдяки таким майстриням, як Аліса Лановик, давні рецепти продовжують жити в сучасності, надихаючи нові покоління берегти традиції свого краю.

Біляївка є одним із пріоритетних місць для відвідування, адже саме тут можна відчути особливу смакову насолоду – спробувати свіжовипечену вертуту з сиром, бринзою, шкварками, яблуками, сливами – є начинки на будь який смак! Саме тут кожен може зануритися в атмосферу родинного тепла, де рецепти та традиції зберігаються з любов’ю, а кожен шматочок домашньої вертути нагадує про затишок, турботу минулих поколінь і біляївську гостинність.

Народні традиції, обряди, звичаї, спосіб життя, живі прояви нематеріальної культури, які успадковані від предків і передаються майбутнім поколінням становлять дуже важливу частину культурної спадщини людства.

В умовах воєнного стану існування нематеріальної культурної спадщини Одещини, в її великому багатстві, є необхідною умовою для збереження культурного розмаїття нації та є запорукою Перемоги.

Біляївська вертута внесена до інформаційного дайджеста Регіонального інвентаря нематеріальної культурної спадщини Одещини.

Підготувала Діана ГЕРГІНОВА

Фото Аліси ЛАНОВИК

Джерело: «Південь сьогодні»



Загрузка...