Наука смакує та оцінює: в рамках заходів Wine Fest 2025 в Болграді відбулася дегустація крафтових вин (фото)

Наука смакує та оцінює: в рамках заходів Wine Fest 2025 в Болграді відбулася дегустація крафтових вин (фото)

У минулу суботу, 1 листопада, у приміщенні Фонду підтримки підприємництва в Болградському районі відбулася традиційна дегустація зразків крафтових вин півдня Одещини — захід, що передує вже XIV Міжнародному фестивалю «Bolgrad Wine Fest 2025».

За роботою членів конкурсної комісії спостерігала й кореспондентка «Бессарабії INFORM».

Цьогоріч на суд дегустаційної комісії було представлено 96 зразків білих, червоних і рожевих вин з усіх куточків регіону.

«Це менше, ніж у попередні роки, коли ми оцінювали понад дві сотні зразків, але більше, ніж у 2024-му», — розповів директор Фонду підтримки підприємництва в Болградського району Серафим Савченко.

Особливістю цьогорічної дегустації стала участь представників наукової спільноти. Вже вдруге до складу професійної комісії увійшли науковці Кафедри технології вина та сенсорного аналізу Одеського національного технологічного університету (ОНТУ), але вперше саме – Ганна Саркісян, доктор економічних наук, професор кафедри технології вина та сенсорного аналізу, професор кафедри туристичного бізнесу та рекреації, заступник директора Навчально-наукового інституту готельного-ресторанного і туристичного бізнесу та енолологіі ім. Преображенського Одеського національного технологічного університету, сомельє, а також – Юлія Бобошко, сомельє, член Асоціації сомельє України, асистент кафедри технології вина та туристичного бізнесу Одеського національного технологічного університету

Разом із досвідченими технологами — представниками ТОВ «Болград Вайнері» Павлом Карагяуром, Антоніною Гергі, Аллою Карагяур, Іваном Коєвим, їхніми колегами з ТОВ «Вінхол Оксамитне» Людмилою Маргарит та Іваном Кочевим, і виноробом-аматором Валерієм Абажиєвим, — вони майже п’ять годин професійно оцінювали аромати, смак і баланс кожного з представлених вин.

Хоча  результати стануть відомі пізніше, після остаточного підрахунку балів, враження науковців були однозначно позитивними.

«Ми побачили еволюцію у крафтовому виноробстві Бессарабії. Відчувається теруар, ароматика, зростає якість і професійність. Винороби прагнуть вчитися, застосовують сучасні підходи, водночас зберігаючи класичні традиції», — зазначила професорка Ганна Саркісян.

Вона додала, що українське крафтове виноробство має очевидне майбутнє.

«Було б корисно організувати камерну конференцію з учасниками конкурсу, щоб вони почули експертні коментарі. Адже лише враховуючи думку фахівців, можна стати конкурентоспроможними та на українському, і на міжнародному ринку», – сказала пані Ганна.

Її колега Юлія Бобошко підкреслила, що бессарабський винний регіон має величезний потенціал.

«Це край із глибокою винною історією. Ми відчули, що вина змінюються, набувають індивідуальності. Уже зараз видно руку майстрів і відображення місцевого клімату. Дуже приємно бути частиною цього процесу розвитку», – наголосила фахівчиня.

Зазначимо, дегустація проводилась в рамках заходів Програми підтримки підприємництва Болградської міської ради, як невіддільна частина «Bolgrad Wine Fest 2025». Її організатор –  Фонд підтримки підприємництва в Болградському районі за сприянням міської ради.

Партнерами заходу стали Асоціація виноградарів, виноробів та дистиляторів Болградського району під керівництвом Юрія Грекова, яка забезпечила домовленість про приїзд представників науки, та Асоціація виноградарів, малих виноробів і виробників дистилятів Української Бессарабії на чолі з Юрієм Пальчевським, яка надала спонсорську допомогу.

Свій традиційний внесок у підготовку та проведення дегустації зробили секретар комісії Сергій Мойсеєнко та член оргкомітету винфесту Сергій Сахаров.

«Ми раді, що Міжнародний винний фестиваль триває вже не один десяток років, а саме – відбудеться вже в чотирнадцятий раз, – і дегустаційна комісія також. Це не просто традиція, це важливий інструмент підтримки місцевих підприємств, стимул для їхнього розвитку, професійних дискусій і зростання продажів, що є основним завданням роботи Фонду. ФПП пишається тим, що фестиваль проходить саме в Болграді, а комісія працює на нашій базі. Ми впевнені у професіоналізмі дегустаторів і в оцінках. Хай винороби щороку вдосконалюються, розвиваються і відкривають нові горизонти. Болград – це край виноробів, і ми маємо що показати світові», — підсумував директор ФПП в Болградському районі Серафим Савченко.

Нагадаємо, вже 8 листопада на сцені Bolgrad Wine Fest 2025 оголосять імена авторів найкращих вин року — тих, хто по-справжньому закохані та постійно продовжує пізнавати та використовувати на практиці тонку науку виноробства.

Наука смакує та оцінює: в рамках заходів Wine Fest 2025 в Болграді відбулася дегустація крафтових вин

Наука смакує та оцінює: в рамках заходів Wine Fest 2025 в Болграді відбулася дегустація крафтових вин

Наука смакує та оцінює: в рамках заходів Wine Fest 2025 в Болграді відбулася дегустація крафтових вин

Наука смакує та оцінює: в рамках заходів Wine Fest 2025 в Болграді відбулася дегустація крафтових вин

Наука смакує та оцінює: в рамках заходів Wine Fest 2025 в Болграді відбулася дегустація крафтових вин

Наука смакує та оцінює: в рамках заходів Wine Fest 2025 в Болграді відбулася дегустація крафтових вин

Наука смакує та оцінює: в рамках заходів Wine Fest 2025 в Болграді відбулася дегустація крафтових вин

Наука смакує та оцінює: в рамках заходів Wine Fest 2025 в Болграді відбулася дегустація крафтових вин

Наука смакує та оцінює: в рамках заходів Wine Fest 2025 в Болграді відбулася дегустація крафтових вин

Наука смакує та оцінює: в рамках заходів Wine Fest 2025 в Болграді відбулася дегустація крафтових вин

Наука смакує та оцінює: в рамках заходів Wine Fest 2025 в Болграді відбулася дегустація крафтових вин

Наука смакує та оцінює: в рамках заходів Wine Fest 2025 в Болграді відбулася дегустація крафтових вин

Джерело: bessarabiainform.com



Загрузка...