ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ТУБЕРКУЛЬОЗОМ

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ТУБЕРКУЛЬОЗОМ
Всесвітній день боротьби із захворюванням на туберкульоз відзначається щорічно 24 березня згідно з Указом Президента України № 290/2002 від 22 березня 2002 року. Він виник за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) і приурочений до дня, коли німецький мікробіолог Роберт Кох оголосив про зроблене ним відкриття збудника туберкульозу.
Держава приділяє значну увагу подоланню цієї соціально значимої хвороби. Розроблена державна стратегія протидії цій хворобі, але ситуація з туберкульозом в Україні залишається складною.
Попри все, основними чинниками, які стають на перепоні подолання туберкульозу є:
✴️ недостатня поінформованість про захворювання, методи його діагностики та лікування;
✴️ недостатні вакцинація БЦЖ та охоплення профілактичними програмами людей, у яких високий ризик розвитку активного ТБ;
✴️ значна стигма та дискримінація людей з ТБ та їх оточення.
В умовах тривалої повномасштабної війни прогнозується погіршення ситуації щодо захворюваності на туберкульоз.⠀
У 2023 році в Україні захворіло туберкульозом близько 20 тисяч населення, серед них 835 дітей. В Одеській області спостерігається поступове зростання захворюваності і тенденція до росту захворюваності на туберкульоз органів дихання зберігається останні 3 роки. Показник захворюваності у 2023 році в Одеській області вищий від середнього державного у 2 рази. В Ізмаїльському районі показник захворювання нижче ніж в Одеській області на 60 відсотків, проте збільшилось захворювання на туберкульоз серед дітей.
Туберкульоз – це небезпечне інфекційне захворювання з повітряним шляхом передачі. Інфекція передається від людини до людини через повітря при кашлі, чиханні, розмові. Ризик зараження здорової людини залежить від концентрації інфекції у повітрі та тривалості вдихання зараженого повітря, стану і реакції імунної системи.
Симптомами туберкульозу є:
🗣️ кашель понад 2 тижні;
🌡️ підвищена температура тіла до 37 і більше градусів понад 7 днів;
🩺 утруднене дихання;
🩻 біль у грудях;
🍽️ поганий апетит, безпричинна втрата ваги;
🛌 постійна слабкість;
😰 підвищена пітливість, особливо вночі;
🩸 кровохаркання.
Лікарі закликають усіх бути пильними до власного здоров’я і при появі вищевказаних симптомів негайно звернутися за медичною допомогою.⠀
Спочатку сімейний лікар проводить скринінг та опитування (https://tbtest.phc.org.ua/) і за результатами у разі необхідності скеровує на обстеження мокротиння чи іншого біологічного матеріалу.
Потім, за необхідності, скеровує на дообстеження до лікаря фтизіатра, який встановлює діагноз та необхідність додаткового обстеження – бронхоскопію, комп’ютерну томографію та ін.
Проведення комп’ютерної томографії для діагностики туберкульозу є безкоштовним.
Туберкульозом може захворіти кожен, проте вищий ризик виникнення захворювання у людей які: перебувають у постійному контакті з хворим на ТБ; живуть з ВІЛ; вживають наркотики, алкоголь та тютюн; з ослабленим імунітетом; дітей, оскільки їхня імунна система не сформована.
При вчасному виявленні та грамотному лікуванні, туберкульоз – виліковний! Лікування протитуберкульозними препаратами в Україні – безоплатне!
Другий рік поспіль Всесвітня організація охорони здоров’я для відзначення Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом пропонує гасло «Так! Ми можемо подолати туберкульоз!».
Надаємо посилання презентацій, інших корисних джерел для підвищення обізнаності населення про туберкульоз.
Онлайн-скринінг на сайті ЦГЗ https://tbtest.phc.org.ua
Відеоролик “Туберкульоз виліковний”
Телеграм-канал “Туберкульоз виліковний” https://t.me/PHC_TB
Лікування туберкульозу в Україні – безкоштовно у сімейного лікаря https://www.facebook.com/watch/?v=2297960303587670


Загрузка...