Через ворожі обстріли стан енергосистеми Одеської області залишається складним: для захисту інфраструктури регіону необхідні засоби ППО

Через ворожі обстріли стан енергосистеми Одеської області залишається складним: для захисту інфраструктури регіону необхідні засоби ППО

Сьогодні, 19 квітня, в Укренерго повідомили про дефіцит, що зберігається в енергосистемі України. Зокрема непростою ситуація залишається на Одещині, де у березні поточного року ворог продовжив тактику нанесення ударів по енергетичній інфраструктурі – було пошкоджено основне та допоміжне обладнання на декількох підстанціях, які забезпечують електрикою місто та околицю Одеси. Про стан енергосистеми регіону на сьогодні детальніше розповів під час брифінгу в медіацентрі Одеської ОВА заступник директора Департаменту – начальник управління систем життєзабезпечення Департаменту жиловокомунального господарства та енергоефективності Одеської ОВА Володимир Карпич, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Посадовець наголосив, що оскільки в Одеській області відсутні крупні традиційні джерела генерації електроенергії, такі, як атомні або теплові електростанції, будь-яке порушення зв’язку з енергетичною системою є проблемою для регіону та призводить до відключення електрики, від чого страждають люди та економіка області.

Зазначимо, що внаслідок виводу з ладу електрообладнання, в Одесі та Одеському районі останню декаду березня виявили дефіцит потужності, що змусило застосувати стабілізаційні відключення споживачів. Майже до третини абонентів області застосовувались графіки.

Надання життєво необхідних послуг населенню за під час обмеження електропостачання в обласному центрі та громадах Одеського району  забезпечувалось за допомогою генераторів, а саме: опалення, газо- та водопостачання, цілодобова робота соціально-значущих закладів, лікарень, пологових будинків тощо.  Крім того, для розвантаження енергосистеми та забезпечення економії електроенергії було обмежено роботу міського електричного транспорту, крупних промислових об’єктів та торговельних мереж. Зокрема було змінено графік роботи на нічний час портів, зовнішнього освітлення та реклами.

«Вдячні нашому бізнесу, який відгукнувся на заклик щодо раціонального використання енергії в момент критичного стану енергосистеми Одещини. Всі ці заходи дозволили вивільнити обсяг електроенергії, який був направлений виключно для потреб побутових споживачів та роботу критичної інфраструктури, що дало змогу зменшити періодичність та тривалість відключення світла», – зазначив Володимир Карпич.

Станом на сьогодні в Одеському регіоні обмежень в енергопостачанні немає, що дозволяє обходитись без відключень. Однак, слід пам’ятати, що ворог не залишає спроб руйнувати енергосистему, про що свідчать постійні обстріли. Тому ситуація в регіоні залишається складною.  Окрім того, посадовець зауважив, що повноцінне відновлення втраченої інфраструктури потребує значного часу та ресурсів, а для захисту інфраструктури значного за площею регіону необхідні засоби ППО. Нагадаємо, що тільки 10 квітня, у 80-ту річницю визволення Одеси від фашистських загарбників, рф було випущено 9 ракет «Іскандер-М», зокрема постраждала енергетична інфраструктура:

«На даний час постійно триває робота щодо відновлення та забезпечення додаткової міцності енергооб’єктів. Виконання додаткового фізичного захисту другого та третього рівня на об’єктах критичної інфраструктури. Запроваджені в регіоні розподілення генерації, терміни реалізації проєктів – до початку нового опалювального сезону. Але враховуючи протяжність Одеської області, яка є найбільшим за площею регіоном країни, ми потребуємо посилення сил та засобів ППО. Навіть попри те, що на вулиці вже тепла погода, і споживання падає, тим не менш, в енергосистемі країни  зараз знижена можливість виробляти електрику через атаки ворога на теплові та гідроелектростанції».

Наостанок Володимир Карпич наголосив на тому, що мешканці області мають бути свідомими та заощаджувати електроенергію шляхом зниження навантаження на енергосистему особливо в пікові години, а саме з 19:00 до 22:00, аби допомогти енергосистемі загладити цей «пік» споживання та впоратись з підвищеним навантаженням.

Підготувала Амєлія МИЙНОВА

Фото – ілюстративне



Загрузка...