Збиті ворожі БпЛА та викид речовин у ріку Дунай можуть нести довгострокові екологічні наслідки для Чорного моря та регіону

Збиті ворожі БпЛА та викид речовин у ріку Дунай можуть нести довгострокові екологічні наслідки для Чорного моря та регіону

Про екологічні наслідки російської збройної агресії проти України, зокрема на території Одещини, неодноразово наголошували науковці в контексті самого регіону та Чорного моря. Однак, слід зазначити, що потерпає від ворога й стан басейну річки Дунай. Під час Другої Чорноморської безпекової конференції детальніше про це розповіла виконавча секретарка Міжнародної комісії із захисту річки Дунай Біргіт Фогель, про що повідомили у «Медіацентрі Україна», передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Для стану Дунаю, що безпосередньо має наслідки і для Чорного моря, наразі несуть загрозу потенційний викид небезпечних речовин, таких як нафтопродукти чи хімікати, а також забруднення від збитих ворожих безпілотників, що може нести довгостроковий негативний вплив.

Біргіт Фогель підкреслила, що зв’язок між екологічною ситуацією в басейні Дунаю та Чорного моря пов’язані напряму. Тому потрібно забезпечити екологічний баланс як в Дунаї, так і в акваторії Чорного моря:

«З самого початку Міжнародна комісія із захисту річки Дунай ретельно висвітлювала екологічні ризики для басейну Дунаю та за його межами. Підкреслюючи терміновість, з якою ми повинні вирішити ці виклики, ми опублікували відповідну заяву для преси влітку 2023 року. Не можна, щоби проблеми безпеки, які, звичайно, і по праву знаходяться на першому плані обговорення, змусили нас проігнорувати екологічні наслідки конфлікту. Не забуваймо про вирішальну роль, яку екологічна стабільність відіграє в забезпеченні загальної довгострокової стабільності».

Виконавча секретарка Міжнародної комісії із захисту річки Дунай додала, що комісія має місію – зробити басейн річки Дунай, а також Чорне море, чистішим, здоровішим і безпечнішим, і у цьому питання співпраця між державами та міжнародними організаціями має першочергове значення:

«Перед нами стоїть унікальна відповідальність зосередитися на захисті водних ресурсів і екологічній стабільності. Ми маємо вирішити це питання разом з нашими колегами з оборонних та дипломатичних відомств», – наголосила вона.

Підготувала Амєлія МИЙНОВА



Загрузка...