Калита на Андрія: як приготувати традиційну українську страву – рецепт від Клопотенка
30 ноября в 09:55
30 листопада, на Андрія, заведено готувати особливу страву – калиту. Це не просто обрядовий корж, а ще й смаколик, який варто скуштувати. Тому ділимось простим рецептом калити від Клопотенка.
Калита – це корж, який готують на Андріївські вечорниці та підвішують, аби хлопці змагались, хто більше відкусить. Звісно ж, ця випічка є не лише обрядовою, а й дуже смачною. Тому її можна приготувати вдома та їсти просто до чаю, навіть якщо не плануєте жодних забав 30 листопада.
Рецептом смачної калити поділився Євген Клопотенко на своєму сайті.
Рецепт калити від Клопотенка
Інгредієнти:
- 400 грамів борошна
- 200 мілілітрів молока
- 1 яйце
- 75 грамів вершкового масла
- 75 грамів цукру
- 3 столові ложки меду
- 3 столові ложки меленого маку
- 5 столових ложок родзинок
- 1 чайна ложка соди
- 1 столова ложка оцту
- 0,5 чайної ложки солі
Інгредієнти для оздоблення:
- 3 столові ложки маку
- 3 столові ложки волоських горіхів
- 1 хурма
- 6 столових ложок меду
Спосіб приготування:
- Молоко змішати з медом, сіллю, цукром і вершковим маслом, а також підігріти до однорідної маси;
- Додати туди яйця та добре вимішати;
- Додати борошно з собою, оцет, мак та родзинки;
- Замісити тісто, щоб воно було липким;
- Викласти на пергамент та сформувати диск з отвором по центру;
- Прикрасити верх скибками хурми, маком та горіхами;
- Пекти у духовці при температурі 180 градусів приблизно 25 – 30 хвилин
- Змастити частиною меду ще гарячу калиту, а частину – через хвилин 10.
Загрузка...