З чим не можна їсти рис: п'ять продуктів
Рис поєднується з багатьма продуктами, але не всі комбінації корисні для вашого організму.
Неправильне поєднання рису з певними інгредієнтами може призвести до важкості в шлунку, проблем із травленням або зменшення поживної цінності страви.
Щоб зберегти баланс у раціоні та уникнути дискомфорту, важливо знати, з якими продуктами не варто їсти рис.
Звичний для нас білий рис містить калій, фосфор, селен, марганець, мідь, вітаміни групи В, РР, амінокислоти, клітковину тощо. Вони покращують роботу травної і нервової систем, кровопостачання та зір, сприяють виведенню токсинів і очищенню судин. А також зміцнюють нігті і навіть сповільнюють процеси старіння шкіри.
У цілому рисова крупа дуже корисна для здоров'я. Але всю картину псує його висока калорійність і глікемічний індекс.
З цієї причини дієтологи радять вживати його не частіше трьох разів на тиждень. І віддавати перевагу не білому рису, а бурим сортам - вони корисніші.
Але навіть такий - "правильний" - рис не з усіма продуктами зберігає свої властивості.
Попри те, що мало хто відмовитися від ароматного, смачного плову, їсти рис з м'ясом не можна. Він містить велику кількість крохмалю і щойно потрапляє до шлунку, провокує виділення великої кількості шлункового соку.
Для м'яса потрібні інші ферменти – ті, які перетравлюють білок. Тому спочатку перетравлюватиметься рис, а м'ясо - не повністю. Це загрожує дефіцитом білків в організмі і проблемами з травленням.
Не поєднуються рис і з деякими овочами: баклажанами, вареною цвітною капустою, редькою, хріном. Такий мікс з великою вірогідністю спричинить здуття живота.
Натомість чудовою компанією йому стануть гриби, риба та морепродукти.
Він ідеально поєднується із броколі, цибулею, морквою, зеленим горошком, кабачками, огірками і соусами.
А ще можна зробити "солодкий" плов - рис із сухофруктами.