Уродженець Татарбунарів у Лондоні відкриває ресторан бессарабської кухні
Алекс Купер відкриває «Татар Бунар» у Лондоні. Про це у Фейсбук пише блогер, відомий в соціальних мережах під ніком «Їжа міста».
Перший «Татар Бунар» – ресторан бесарабської кухні – відкрився декілька місяців тому в Одесі на Леонтовича.
«Я завжди відкривав ресторани тих культур, до яких я не належу. І це завжди шлях сумнівів, підбору експертів і пошуку балансу: між тим що кажуть експерти і що відчуваєш ти.
Потім приходять гості, які тобі кажуть: був я, значить, в Італії, Америці, Ізраїлі, Тель-Авіві — там не так. Ти знов в сумніви. І так без кінця в балансі між тим, як вважаєш правильним ти, як продукт і проєкт розуміють люди і як про це кажуть експерти – всякі привезені шеф-кухарі.
З Татар Бунаром мені дуже просто. Не треба мені привозити генія з іншого краю світу, який навчить мене варити мамалигу, бо їв я її змалку. Я розумію, як робити бринзу, яке треба молоко і як відрізнити погану від гарної. Я знаю які помідори найсмачніші і скільки шарів має бути у вертути, і як по кольору вибрати солодкий кавун в степу.
І це все не якісь спеціальні знання, яким я навчався/читав/купляв – я просто це завжди знав, як тільки народився в селі Золокари Татарбунарького району Одеської області.
Я просто знаю, яка має бути на смак Бессарабська кухня. І мені було дуже просто зробити цей ресторан.
У нас будуть готувати так, як готувала мама та її подруга болгарка, бригадирка з села Баштанівка Света – чистокровна бессарабська молдованка – та всі жінки, які оточували мене в дитинстві і юності, які сформували мої смаки в їжі та мою любов до Бессарабії.
Перший мій ресторан, де їжу я розумію все своє життя — Татар Бунар», – описав тоді концепцію закладу ресторатор.
Власник назвав ресторан «Татар Бунар» (татарський колодязь) на честь історичної назви свого рідного містечка Татарбунари. Алекс Купер вважає, що це «гарний символ колодязя, в якому змішались етноси і народи». А ще називає свій проєкт маленьким, але кроком, на довгому шляху деколонізаціі України.
«На відміну від Інстаграм-сторінки, де всього три публікації та меню, життя самого ресторану розвивається набагато краще.
А в найближчому майбутньому вже мешканці столиці Великобританії зможуть насолодитися бесарабською паляницею з травами, плациндами із бринзою, тюлькою з молодою картоплею, замою, м’ясом з вогню та чорноморським сарганом», – зазначає блогер.
«Татар Бунар» буде розташований за адресою 152 Curtain road – півгодини ходьби від Музею дитинства. Якщо Google надає нам вірну інформацію, поціновувачі бессарабської кухні приходитимуть саме до цієї будівлі, в якій зараз активно здаються приміщення під бізнес.
Підготувала Діана ГЕРГІНОВА