Скільки дітей за кордоном продовжують навчатися в українських школах: дані Міносвіти

Скільки дітей за кордоном продовжують навчатися в українських школах: дані Міносвіти

Значна частина дітей, які разом з родинами виїхали з країни через російське повномасштабне вторгнення продовжують навчатися в українській системі освіти. За даними Міністерства освіти і науки, понад 335 тисяч учнів, перебуваючи за кордоном, продовжують навчатися в українських школах.

Такі дані озвучив заступник очільника відомства Андрій Сташків в інтерв'ю українським ЗМІ. Такою є цифра станом на 1 вересня 2024 року.

Водночас понад 200 тисяч дітей навчаються у закладах освіти тих країн, де нині проживають. Україна має 43 підписаних договори із закладами, щоб учні могли отримати українські документи про освіту.

"Є учні, які поза межами системи української освіти, – точних даних про них ми не маємо. За попередніми оцінками, їх – від 200 до 250 тисяч. Це діти, які продовжують навчатися у школах тих країн, де вони перебувають, і не навчаються в наших", – сказав посадовець.

За його словами, є держави, які зобов'язують школярів з України відвідувати місцеві школи. Україна, зі свого боку, пропонує для них різні варіанти, щоб вони могли залишатися і в українській системі освіти. Наприклад, дистанційне навчання. Однак не всім дітям зручно відвідувати місцеві школи і навчатися дистанційно.

"Це програми, де є українська мова, література, історія України, географія тощо. Крім того, ми розробили таблиці переведення оцінок з інших предметів, отримані у закордонних школах, – наприклад, з польської чи німецької системи освіту в українську – щоб оцінки могли перезараховувати автоматично", – додав Сташків.

Заступник міністра освіти зазначив, що держави-партнери усіляко допомагають українським школярам. Наприклад, у Німеччині в одній із земель ввели вивчення української мови до навчальної програми. А у Чехії у деяких школах з учнями-переселеняцми працюють асистенти. Вони, зокрема, допомагають з мовою.

Джерело: obozrevatel



Загрузка...