Проблем стане набагато менше: названо 8 ситуацій, коли краще помовчати

Проблем стане набагато менше: названо 8 ситуацій, коли краще помовчати

Інколи добрі слова можуть сприйматися як образа, якщо були сказані у не слушний момент.  На жаль, люди часто забувають про стару приказку, що мовчання є золотом.

Підприємець та блогер Ітан Стерлінг стверджує, що життєвий досвід та поради дипломованих психологів змусили його істотно переосмислити підходи до спілкування. На сторінках видання Hack Spirit він розповів про кілька типових ситуацій, коли краще помовчати та послухати, аніж щось говорити. Ось ці ситуації:

  1. В емоційні моменти. Коли емоції досягають піку, наша здатність до раціонального мислення втрачається. У таких ситуаціях мовчання справді може бути золотом. Тут не йдеться про придушення емоцій чи уникнення конфронтації. Йдеться про те, щоб дати своєму розуму паузу, яка йому потрібна, щоб опрацювати ситуацію, і відповісти раціонально, а не реагувати бездумно.
  2. Коли хтось виливає перед вами свою душу. Коли друг, член сім’ї чи колега приходить до нас із важким серцем, наш інстинкт штовхає давати поради або ділитися власним досвідом. Але насправді більше користі буде, якщо ви просто мовчки вислухаєте людину. Принаймні, доки вона не скаже все, що хотіла.
  3. Коли вас провокують на негайну відповідь. Коли ми відчуваємо провокацію, наша інстинктивна реакція може призвести до реактивного, а не вдумливого спілкування. У такі моменти, зробивши крок назад і вибравши тишу, можна запобігти потенційній шкоді. 
  4. Коли у вас є спокуса попліткувати. Ми всі опинялися в ситуаціях, коли пліткування здавалося б простим способом пристосуватися до інших або зблизитися з ними. Але насправді мовчання замість пліток сприяє більш здоровим і шанобливим зв’язкам з усіма людьми у вашому оточенні.
  5. Коли важливо почути думку співрозмовника. Якщо вам повідомляють щось важливе, варто зосередитися на словах співрозмовника та не перебивати коментарями чи питанням раніше, ніж він скаже, що хотів. По суті, вибір мовчання в такі моменти не лише покращує наші комунікативні навички, але й сприяє глибшим зв’язкам з іншими.
  6. Коли потрібно подумати, перш ніж говорити. Інколи буває, що у вас просто немає готової відповіді на сказане. В такі моменти краще взяти паузу, щоб подумати, або навіть, щоб уточнити інформацію в інших джерелах. Давати більш обдумані відповіді означає робити менше помилок і ефективніше доносити свої ідеї.
  7. Під час непродуктивної суперечки. Про емоційні ситуації вже сказано вище. Але суперечки бувають і беземоційними. І якщо стає очевидно, що співрозмовник відверто не готовий почути ваші аргументи, тоді найкращим способом дії може бути мовчання. Це дасть обом сторонам можливість осмислити ситуацію.
  8. Коли слова просто недоречні. Якщо ви стаєте свідком чийогось горя, часто найкраще, що ви можете зробити – просто бути поруч. Мовчки.


Загрузка...