В Україні дуже мало чоловіків від 18 до 30 років: вчений зробив невтішний прогноз

В Україні дуже мало чоловіків від 18 до 30 років: вчений зробив невтішний прогноз

Контингент 18-30-річних чоловіків в Україні дійсно є малочисельним в Україні, пов’язано з низькою народжуваністю на початку 2000 років. Це негативно впливає на мобілізаційний ресурс та подальшу народжуваність. Про це в коментарі ТСН.ua пояснив заступник директора з наукової роботи Інституту демографії та проблем якості життя НАНУ Олександр Гладун.

"У 2001 році в Україні була найнижча народжуваність, а років 5 до того і стільки ж після вона теж не була високою. Відповідно, цим людям зараз 18-28 років, і цей контингент українців є відносно невеликим", – зазначив науковець.

За його словами, у 2001 році в Україні 100 жінок народжували 108 дітей. Це дуже мале число. Щоб не відбувалось скорочення чисельності населення за рахунок природного чинника, треба щоб 100 жінок народжували 220 дітей.

"Відповідно, якщо народжуваність мала, то контингент, як чоловіків, так і жінок, які народилися у той період, буде значно меншим. Це звісно відображається на статево-віковій піраміді (див. малюнок). На малюнку наочно видно "провал" з народжуваністю наприкінці 1990-х – на початку 2000-х років. Статево-вікову структуру населення на початок цього року достатньо точно оцінити важко, тому вона наведена станом до повномасштабного вторгнення. Червоним кольором позначений контингент чоловіків, яким зараз 18-25 років", – заявив Гладун.

графік ТСН
графік ТСН

Він додав, що це певним чином негативно позначається на мобілізаційному ресурсі, якщо говорити про чоловіків. А щодо жінок, то кількість народжених ними дітей в абсолютних числах буде меншою.



Загрузка...