Буде не по кишені? Світова криза змінить ціни на шоколад в Україні - скільки коштуватиме

Буде не по кишені? Світова криза змінить ціни на шоколад в Україні - скільки коштуватиме

Світ зіткнувся з критичним дефіцитом какао через старіння дерев, розповсюдження хвороб і несприятливі кліматичні умови в Західній Африці - основному регіоні постачання. Ці умови вже призвели до різкого стрибка цін на какао на ф'ючерсних ринках. Так, в Україні ціни на шоколад можуть подвоїтися вже цього літа, передають Патріоти України.

За минулий рік до початку березня ціни на какао зросли більш ніж удвічі. Спекулянти, які сподівались на зниження цін, масово залишають ринок, йдеться в матеріалі Bloomberg.

Західна Африка, яка забезпечує близько половини всього світового постачання какао, страждає від старіння какао-дерев та руйнівних хвороб. Погіршення погодних умов у Кот-д'Івуарі та Гані стало "останньою краплею", що призвело до значних збоїв у виробництві. Відтак, ціни на ф'ючерси стрімко зросли на 70% із початку березня, досягнувши рекордних показників.

Глобальні виробники шоколаду вже відчувають наслідки кризи, з деякими заводами закритими від Малайзії до Німеччини та Чикаго. Невдачі на ринку вже спровокували юридичні позови проти деяких компаній. Ринок очікує період нестабільності і ризику з низькою ліквідністю.


Загрузка...