Поляки скаржаться, що не буде кому збирати полуницю через мобілізацію в Україні

Поляки скаржаться, що не буде кому збирати полуницю через мобілізацію в Україні

Польські фермери прогнозують проблеми з пошуком достатньої кількості працівників для роботи в полі, зокрема, для збору полуниці. Однією з причин називають посилення мобілізації в Україні.

Про це йдеться у матеріалі польського видання sad24.pl.

Як розповів підприємець з Груєцького басейну, цьогоріч щодо сезонних робітників ситуація ставатиме тільки складнішою.

Однією з причин, чому очікується негативна ситуація, кількість садів і плантацій збільшується, а працівників – ні. У зв'язку з цим результат буде очевидний. Підприємець переконаний, що цього сезону буде нестача працівників, а масштаби нестачі робочої сили будуть дуже помітними.

"Якщо не буде заморозків чи інших аномалій, на кущах залишиться 40% плодів. Я вас не лякаю і не відкриваю власний бізнес, а лише попереджаю за своїми спостереженнями та досвідом", – припускає фермер.

Друга причина - ухвалення в Україні закону, що знижує призовний вік для чоловіків з 27 до 25 років. Через це сотні тисяч чоловіків не зможуть виїхати з країни. Таке рішення відчує на собі польська економіка, у тому числі плодівництво.

Співрозмовник зауважив, що зараз здебільшого на господарствах працюють або підлітки, або чоловіки за 60 років, які не підпадають під мобілізацію.

Тобто фермери вже відчувають труднощі, а надалі буде ще гірше. Хоч після початку війни лунали думки про те, що людей для роботи в Польщі не бракуватиме, однак аграрії іншої думки.

"Якщо ми не матимемо доступу до працівників з України, наша економіка, сільське господарство та промисловість зіткнуться з труднощами. – Я тримаю господарство площею 100 га, яке є одним із найбільших у нашій області. Я відчуваю ці проблеми на власному досвіді. Нещодавно у мене була пропозиція на 100 працівників для прополки полуниці. Я доставив 50 осіб. Ось так це виглядає сьогодні", - цитує видання підприємця.

Фермер додав, що категоричний противник розширених соціальних програм, оскільки роблять людей ледачими. Немає нічого гіршого, як давати людям гроші за безцінь, тому в майбутньому очікуються дуже негативні наслідки такої соціальної політики, додав він.

Джерело: apostrophe.ua



Загрузка...