Науковці розкрили таємницю найчистішого повітря на Землі

Науковці розкрили таємницю найчистішого повітря на Землі

Зона найчистішого повітря на Землі знаходиться над Південним океаном.

Науковці намагалися зрозуміти цей феномен, але тепер, ймовірно, їм це вдалося, повідомляє Science Alert.

Секрет криється не лише в тому, що тут майже повністю відсутня людська активність. У цьому регіоні і справді майже немає людей, які використовують промислові хімікати і спалюють викопне паливо. Але існують і природні джерела дрібних частинок: сіль із морських бризок або пил, піднятий вітром.

Незалежно від походження, дрібні частинки, які зависають у повітрі, відомі як аерозолі. У чистому повітрі міститься менше аерозолів, природного чи промислового походження.

Нове дослідження вчених показало, що у очищенні атмосфери важливу роль відіграють хмари та дощі.

Роль хмар та дощів

На чистоту повітря над Південним океаном впливає низка чинників. Серед них кількість солоних бризок і сезонні коливання в зростанні фітопланктону, який є природним джерелом частинок сульфатів, що переносяться повітрям. Найбільш чисте повітря над Південним океаном узимку, коли виробляється менше сульфатів.

Південний океан - це найбільш хмарне місце на Землі. Тут частіше, ніж в інших регіонах планети, трапляються короткочасні зливи. Тому вчені вирішили перевірити роль, яку відіграють ці процеси у чистоті повітря.

Вони вивчили дані про хмари, отримані за допомогою супутникових спостережень. Зокрема, вони шукали особливі схожі на стільники структури у хмарах. Ці хмари представляють великий інтерес, оскільки відіграють важливу роль у регулюванні клімату.

Коли стільникова комірка заповнена хмарою або "закрита", вона стає білішою і яскравішою, відбиваючи більше сонячного світла назад у космос.

Таким чином, ці хмари допомагають зберігати на Землі прохолоду. "Відкриті" ж комірки пропускають більше сонячного світла. Відкритість або закритість стільникових комірок також залежить від кількості опадів, які вони можуть продукувати.

Такі "стільники" достатньо великі, щоб їх можна було побачити з космосу, їх діаметр становить 40-60 кілометрів.

Очищення атмосфери від аерозолів

Спостереження вчених показали, що дні з чистим повітрям були днями з найбільшою кількістю відкритих хмар. Ймовірно, це пов'язано з тим, що такі хмари вражають спорадичні, але інтенсивні зливи, які вимивають частинки аерозолю з повітря.

Виявилося, що відкриті комірки виробляють більше вологи та дощу, ніж закриті, наповнені хмарами. Відкриті стільникові хмари виробляють у шість разів більше дощу, ніж закриті.

За словами вчених, порожні "стільники" зустрічаються набагато частіше взимку, коли повітря особливо чисте.

Секрет найчистішого повітря у світі

Науковці вважають, що їхнє дослідження дозволило знайти відповідь на питання, чому повітря над Південним океаном таке чисте. Вся справа в дощах, особливо дощах із чистих, відкритих хмар. Вони є відповідальними за очищення повітря над Південним океаном.



Загрузка...