Як зберігати кухонні ножі, щоб не ржавіли і не тупились

Як зберігати кухонні ножі, щоб не ржавіли і не тупились

Наявність хороших і гострих ножів ще не є приводом для нехтування доглядом за ними. Якщо правильно з ними поводитись і зберігати, збільшиться термін експлуатації та якість нарізки.

Більшість людей обмежуються періодичним заточуванням ножів і думають, що цього достатньо і більше нічого не роблять. А даремно.

Як правильно зберігати ножі, розповість Gazeta.ua.

Завжди мийте ножі. Часто, при готуванні на кухні, господині після використання ножа протирають його ганчіркою або рушником і ставлять на своє місце. Після будь-якого його використання потрібно промивати його з губкою і мильним розчином і ретельно все змити.

Зберігайте ножі сухими. Найменша волога, яка потрапляє в тріщину ножа може спровокувати необоротний процес корозії.

Кухонні ножі краще зберігати кожен окремо. Не треба їх кидати в одну купу з ложками та виделками.

Можна залишати прилади в ящику із спеціальним відділенням або в чохлах, можна повісити на підвісний магнітний утримувач або помістити в настільну підставку.

Умови зберігання

Для ножів преміум-класу умови зберігання також мають бути особливими. Професійні кухарі радять зберігати їх окремо від інших столових приладів, у спеціальному відділенні кухонного органайзера чи невеликому ящику.

Використовуйте виключно дерев'яні або пластмасові дощечки для нарізання продуктів. Керамічні і скляні дощечки псують ножі через свою твердість. При кожному нарізуванні ніж "тупиться" і стає менш придатним для нарізки і його довговічність перестає бути актуальною.

Не мийте сталеві ножі в посудомийній машині. Там вони схильні до найбільш вірогідного процесу корозії через солей з їжі, води і високої температури.

Використовуйте всі ножі за призначенням. Вже давно минули часи, коли в будинку є один єдиний кухонний ніж на всі випадки життя. Їх існує велика кількість, а значить у кожного з них є свої певна функція. Тому не варто нарізати хліб ножем для філе, а рибу ножем для хліба.

Чому ножі покриваються іржавим нальотом

Оскільки залізо та кисень мають протилежні заряди, вони притягуються один до одного, як магніти. Ця взаємодія називається окисленням. В результаті хімічної реакції утворюється оксид заліза - іржавий наліт, який можна побачити на лезі.

Для цього потрібно встромити ніж у картоплину на добу, а через вказаний час витягти прилад і протерти його грубою тканиною, змоченою в олії. Цей метод ефективно справляється з рудим нальотом у разі несильної корозії.

Щавлева кислота, що міститься в картоплі, реагує з гідроксидом заліза, тим самим видаляючи його.

Аналогічний процес, до речі, відбувається при використанні цибулі для очищення сталі від корозії. У цьому випадку на лезо наносять цибулевий сік, витримують його протягом декількох годин, а потім видаляють разом з корозією, що відшаровується.



Загрузка...