Що робити, щоб не плакати при нарізанні цибулі: науковці поділились лайфхаками

Що робити, щоб не плакати при нарізанні цибулі: науковці поділились лайфхаками

Цибуля - дуже ароматна і невід’ємна частина багатьох страв. Однак через свою спроможність доводити до сліз навіть чоловіків, цей овоч може відштовхнути.

CNN поспілкувався з експертами, щоб дізнатися, як не плакати при нарізанні цибулі. Доктор Еббі Тіль, науковець з харчових продуктів і ведуча YouTube-каналу Abbey the Food Scientist зазначила, що "пекучий механізм" ця рослина використовує, щоб бути менш привабливою для поїдання. 

Як пояснив доктор Браян Куок Ле, науковий співробітник факультету Тихоокеанського лютеранського університету у Паркленді, цей захист пов'язаний з клітинною структурою цибулі. Коли ви пошкоджуєте її, фермент і амінокислота поєднуються, утворюючи сполуки сірки та інший фермент, який посилає пари в повітря.

"Після реакції з вологою в наших очах утворюється невелика кількість сірчаної кислоти, яка подразнює рогівку та призводить до сльозотечі", — додала Тіль і поділилась лайфхаками, як цього уникнути.

Використовуйте вентилятор

Вона пропонує поставити поруч вентилятор, щоб видувати повітря біля овоча.

"Таким чином вітер розносить молекули, які зазвичай потрапляють у ваше око і викликають сльози", — сказала науковець.

Захистіть очі окулярами

Захисні окуляри також можуть захистити ваші очі від молекул у повітрі. Це дуже надійний метод.

"Я помітила, що носіння контактних лінз (замість окулярів) має велике значення, коли я ріжу цибулю. Ви просто отримуєте якийсь щит, який захищає ваші очі", - пояснила Тіль

Охолодіть цибулю

Щоб скористатись цим лайфхаком використайте холодильник, морозильну камеру або миску з крижаною водою. Заморожування, як і мікрохвильова піч, може змінити структуру цибулі, тому використовуйте цей метод лише тоді, коли ви готуєте щось на зразок супу.

Доктор Ле додав, що зберігання цибулі в холодильнику може послабити її смак. Тому краще класти овоч туди за 20 хвилин до того, як збираєтесь нарізати. 

Використовуйте тепло

Тепло може допомогти зменшити випаровування, тому експерти родять перед нарізанням прогріти її в мікрохвильовці. Залежно від розміру цибулі це може зайняти від 30 секунд до кількох хвилин. Якщо ж вам потрібно зберегти хрусткість овочу, то цей метод не для вас.

Додати кислоти

Кислоти, додані до цибулі, можуть допомогти зменшити печіння в очах і посилити смакові якості. Фермент, який перетворює амінокислоти в цибулі, чим викликає відчуття печіння, добре працює в певному діапазоні рН. Однак кислота, наприклад оцет чи лимон, уповільнює фермент, який утворює пари.

Запаліть свічки

Деякі люди радять запалювати свічку, поки ріжуть цибулю. Це може блокувати випари.

"Я бачив, що це працює, але насправді все залежить від типу свічки... Можливо, це відверне вас завдяки приємному запаху", — сказав Ле. 



Загрузка...