Як знайти щастя: психолог поділився трьома порадами

Як знайти щастя: психолог поділився трьома порадами

У звіті Gallup World Happiness Report за 2024 рік відзначається тривожне зниження рівня щастя в багатьох країнах. Зокрема, Сполучені Штати вперше випали з топ-20 найщасливіших країн, і тепер американці посідають 23 місце в списку. Про це у своїй статті для Forbes пише психолог Марк Треверс.

Посилаючись на доповідь, аналітик називає фактори, що сприяють зростанню рівня нещастя - зростаюча самотність, відсутність соціальної підтримки та шкідливі емоційні стани.

Треверс називає три способи, як можна відновити щастя.

1. Переосмисліть самотність

Майже кожен четвертий чоловік у світі відчуває себе досить самотнім у повсякденному житті. Самотність може створити відчуття, ніби ви вільно плаваєте в порожнечі, відчуваючи себе позбавленим спілкування та задоволення. Однак не завжди можливо мати хорошу компанію, щоб задовольнити свої потреби в товаристві. При цьому:

  • самотність може створити можливості для зростання. Моменти самотності дають нам простір для роздумів, експериментів, дослідження нашої творчості та бути самим собою.
  • бути на самоті приносить задоволення. Соціальні ситуації майже завжди супроводжуються певним прихованим і явним тиском. Коли ми звільняємося від соціального етикету та приємностей, ми можемо повернутися до нашого дитячого почуття веселощів, дива та цікавості.
  • майте на увазі, що почуття пройде. Можливість покладатися ні на кого, крім себе, формує стійкість. Коли ви проходите через щось важке на самоті, ви також отримуєте унікальний шанс проявити себе та довести, що бути на самоті не означає бути покинутим.

2. Знайдіть час, щоб підтримувати виконання зобов’язань

Незалежно від того, наскільки комфортно вам бути на самоті, ніщо так не бореться із самотністю, як плекання збагачувальних зв’язків і пошук соціальної підтримки.

"Однак пам’ятайте, що дружба не зберігається сама по собі. Ми повинні приділяти час і докладати зусиль для наших платонічних стосунків, щоб переконатися, що вони залишаються міцними та здоровими", - каже психолог.

Навмисне планування спілкування з друзями створює можливості відчути щастя серед швидкоплинного життя. Участь у позитивному плануванні діяльності також може допомогти розширити ваш горизонт щастя.

"Складання планів на обід, відвідування магазинів, онлайн-ігри чи просто спільне проведення часу та купівля продуктів може відновити сили та залишити вас щасливими ще довго після завершення спілкування", - стверджує фахівець.

3. Тренуйте свій мозок ефективно справлятися зі своїми емоціями

Існує схильність до негативних емоцій через сплеск цинізму як відповідь на обставини, в яких ми живемо, вважає експерт і дає способи, які допоможуть зрозуміти, як балансувати між хорошим і поганим:

  • практика вдячності може підняти позитивні емоції. Більше того, час, щоб зайнятися маленькими вчинками доброти, також може покращити ваш настрій і зробити вас щасливими через щастя інших.
  • насолоджуйтеся хорошими моментами. Свідоме зосередження на щасливих подіях, які відбуваються, і насолода задоволенням може допомогти протистояти нашій типовій тенденції залишати хороші речі непоміченими.
  • приймайте негативні емоції. Придушення або заперечення негативних емоцій, таких як гнів, неадекватність і розчарування, може посилити негатив і призвести до накопичення некорисних емоцій, які в кінцевому підсумку погіршують якість вашого життя.


Загрузка...