Кому і які загрожують штрафи за неявку в ТЦК

Кому і які загрожують штрафи за неявку в ТЦК

Дані військовозобов'язаного, на якого наклали штраф за неявку у військкомат, з'являються в реєстрі боржників.

У такому випадку він не зможе відчужувати своє майно, наприклад, продавати чи дарувати, розповів адвокат юридичної компанії "Де-Юре" Владислав Мартинчук, передає "РБК-Україна".

"Військовозобов'язаний, що проігнорував повістку в Територіальний центр комплектування, може отримати адміністративне покарання після відповідного судового розгляду. Щоб дізнатися, чи накладений штраф, можна скористатися відкритими державними реєстрами або надіслати відповідний запит", - розповів адвокат.

Мартинчук пояснив, що громадянин може самостійно встановити, чи наклали на нього штраф за неявку до військкомату чи відмову від військово-лікарської комісії. Для цього існує три шляхи.

"Офіційне звернення до ТЦК та СП. Якщо обрати такий варіант, доведеться чекати на відповідь до 30 днів. Якщо людину представляє адвокат і звертається вже він, то відповідь надається швидше - п'ять днів. Через портал "Автоматизована система виконавчого провадження". У спеціальних полях потрібно ввести прізвище, ім'я, по батькові, дату народження. Після цього, якщо на громадянина накладено штраф, то система виведе докладну інформацію", - зазначив він.

Ще один спосіб - через портал "Єдиного реєстру боржників". Тут вказується та ж інформація, що й для виконавчих проваджень.

"Інформація про штраф з'являється на порталі АСВП в тому випадку, якщо на людину накладено штраф, а вона його не сплатила. Тоді до роботи береться виконавча служба. Після цього дані про оштрафованого з'являються в реєстрі боржників", - розповів адвокат.

Розмір штрафу залежить від того, це перше чи повторне порушення, а також чи є людина посадовцем:

- перше порушення звичайних громадян - 100-200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМДГ - це 17 грн), посадових осіб - 200-300 НМДГ;

- повторне порушення - 200-300 НМДГ, для посадових осіб - 300-500 НМДГ.

За словами адвоката, військовозобов'язаного покарають штрафом від 3400 грн до 5400 грн, і він зобов'язаний його сплатити. Якщо добровільно не сплатить, то гроші стягуватиме виконавча служба в примусовому порядку.



Загрузка...