Україна може втратити частину території через глобальне потепління

Україна може втратити частину території через глобальне потепління

Глобальне потепління може спричинити кліматичні катаклізми в Україні

Якщо глобальна температура підвищиться на 2°С - зміна клімату стане невідворотною, сказала синоптикиня відділу метеопрогнозів Українського гідрометеорологічного центру Олена Палагнюк, передає "Телеграф".

"Ну то й що, - скажете ви, - будемо вирощувати банани. А от і ні. Глобальне потепління і зміна клімату - це не про екзотичні фрукти на Поліссі. Це про сильну спеку, затяжні посухи, лісові пожежі, надзвичайні зливи, повені та потопи. А разом з цим - дефіцит води та їжі, кліматичні біженці", - наголосила вона.

Зміну клімату варто сприймати як стихійне лихо і реагувати на нього відповідно.

Україні глобальне потепління загрожує втратою територій. Через танення льодовиків рівень води ще ніколи не був таким високим.

"Морська крига на полюсах тане з небувалою швидкістю, а вона є надзвичайно важливою для клімату, тому що береже від танення материкові льодовики. Коли почнуть танути й вони, рівень океану підніметься ще вище і під воду потраплятиме дедалі більше низинних територій материків", - вказала експертка.

Найуразливішими є острови, але й південь України у зоні ризику.

"Низинні прибережні території півдня можуть піти під воду. Мова йде про близько 1 мільйон гектарів території. Це селища, туристичні зони, об'єкти інфраструктури та різного типу господарювання, заповідники та екологічно небезпечні об'єкти", - попередила Палагнюк.

Коли це станеться, залежить від темпів глобального потепління.

"Ймовірно, ми цього не застанемо, а наші діти та онуки, цілком можливо, стануть свідками цих змін", - додала синоптикиня.



Загрузка...