Розвіяли поширений міф, що відмова від куріння провокує появу зайвої ваги

Розвіяли поширений міф, що відмова від куріння провокує появу зайвої ваги

Куріння може сприяти накопиченню черевного жиру. Особливо небезпечний для здоров'я - вісцеральний.

Такі висновки науковців, пише Addiction.

Порівняно з тими, хто не курить, курці зазвичай мають меншу вагу, однак у них більше жирових відкладень в області живота, включаючи внутрішній або вісцеральний жир.

Він вважається найбільш небезпечним типом жирової тканини через його глибоке розташування в організмі, де він генерує токсини, що провокують хронічні запалення, підвищення рівня глюкози в крові та пошкодження судин. Все це може призвести до розвитку кардіоваскулярних захворювань, діабету, інсульту та деменції.

Нове дослідження куріння

У свіжому дослідженні вчені з Копенгагенського університету підтвердили, що куріння може сприяти збільшенню відкладень нездорового жиру. Для оцінки причинно-наслідкового зв'язку між курінням і накопиченням жиру дослідники застосували метод менделівської рандомізації та аналізували дані сукупності раніше проведених досліджень, що містять інформацію про людей, що курять, і розподіл жиру в їхніх тілах.

Використовуючи бази генетичних даних, дослідники однозначно визначили гени, які належать до куріння та розподілу жиру в організмі, а потім простежили, як люди, які несуть ці гени, схильні до жирових відкладень. Дослідники також врахували інші фактори, такі як споживання алкоголю та соціально-економічний стан.

Куріння сприяє накопиченню небезпечного жиру

Початок куріння та збереження цієї звички можуть призвести до накопичення жиру в ділянці живота. Аналіз показав, що в основному це вісцеральний жир.

Медики відзначили, що колишні дослідження були схильні до спотворень, і тому використовували вдосконалений дизайн, заснований на даних про генетичні варіації. Це дозволило суттєво скоротити та контролювати можливі фактори. Дослідники побачили, що куріння, мабуть, призводить до накопичення жиру незалежно від соціально-економічного статусу, вживання алкоголю, наявності синдрому дефіциту уваги або схильності до ризикованої поведінки.

Згідно з висновками дослідження, відмова від куріння може допомогти у скороченні шкідливого жиру. Це підтверджується й іншими дослідженнями, зокрема, корейськими вченими було виявлено, що ризик розвитку всіх видів раку у тих, хто кинув курити, на 17% нижчий, ніж в активних курців.



Загрузка...